ΚΟΣΜΟΣ

Πιστός στις...μεθόδους του ο Τσέινι

Πιστός στις...μεθόδους του ο Τσέινι
Ο Ντικ Τσέινι, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε των σκληρών ανακριτικών μεθόδων.

Ο Ντικ Τσέινι, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε των σκληρών ανακριτικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «δεν βασάνισε τους πάντες και με οποιοδήποτε τρόπο».

Σε παρέμβασή του με την ευκαιρία της 10ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε ότι «η άποψη ότι οι ΗΠΑ βασάνισαν τους πάντες και τα πάντα είναι λανθασμένη. Και όλοι αυτοί που θα εξετάσουν σε βάθος το πρόγραμμα [ενν. τις μεθόδους ανάκρισης] θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα».

Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει δικαιολογήσει τη χρήση του εικονικού πνιγμού, έναν τρόπο ανάκρισης που χαρακτηρίστηκε -δικαίως- βασανιστήριο από την κυβέρνηση Ομπάμα και απαγορεύτηκε.

«Τρεις άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εικονικό πνιγμό και όχι δεκάδες, όχι εκατοντάδες, αλλά τρεις. Αυτός που υποβαλλόταν πιο συχνά είναι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ και αυτό είχε εκπληκτικά αποτελέσματα», είπε, αναφερόμενος στον άνδρα που πιθανολογείται ότι είναι ως ένας από τους εγκέφαλους των επιθέσεων του 2001.