Βρετανία: Σε... εκδρομή πήρε την απόφαση για τις εκλογές η Μέι - Ποια η επόμενη μέρα

Newsroom Newsroom

Βρετανία: Σε... εκδρομή πήρε την απόφαση για τις εκλογές η Μέι - Ποια η επόμενη μέρα

«Σκέφτηκα για αυτό πολύ και ενδελεχώς και κατέληξα στην απόφαση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αποκάλυψε σήμερα ότι έλαβε την απόφαση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην χώρα κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης για πεζοπορία στην Ουαλία, με στόχο να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μέι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV: «Πριν από το Πάσχα πέρασα λίγες ημέρες κάνοντας πεζοπορία στην Ουαλία μαζί με τον σύζυγό μου, σκέφτηκα για αυτό πολύ και ενδελεχώς και κατέληξα στην απόφαση ότι για να παράσχω τη σταθερότητα και σιγουριά για το μέλλον αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνω, να κάνω πρόωρες εκλογές».

Πώς θα προκηρύξει τις εκλογές;

Ο μηχανισμός για να προκηρύξει εκλογές μια κυβέρνηση στη Βρετανία είναι πιο περίπλοκος σε σχέση με το παρελθόν. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μπορούσαν να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές όταν θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει, ωστόσο ο νόμος που υπερψηφίστηκε το 2011, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον Καθορισμό της Θητείας του Κοινοβουλίου, ορίζει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια εκλογών, κάθε 5 χρόνια.

Βάσει του ισχύοντος νόμου, η πρόταση για τη διεξαγωγή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης πριν από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των 650 βουλευτών της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβανομένων των κενών εδρών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 434 ψήφους για να προκηρύξει επίσημα τις εκλογές.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα καταθέσει την πρόταση προς ψήφιση ενώπιον των βουλευτών αύριο Τετάρτη. Εφόσον υπερψηφιστεί, το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, ήτοι την 3η Μαΐου.

Οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν 330 έδρες στο Κοινοβούλιο και το Εργατικό Κόμμα 229. Οι Εργατικοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ των εκλογών, επομένως ο συνδυασμός των εδρών των δύο κομμάτων, που αθροίζονται σε 559, θα είναι αρκετός για να εγκριθεί η πρόταση, εφόσον βέβαια όλοι οι βουλευτές και των δύο κομμάτων μείνουν πιστοί στη γραμμή των κομμάτων τους.

Γιατί η Μέι άλλαξε γνώμη;

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ισοδυναμεί με μια στροφή 180 μοιρών από εκείνη, καθώς είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ίδια εξάλλου είχε πει ότι η Βρετανία χρειάζεται σταθερότητα παρά μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι ο διχασμός στο Ουεστμίνστερ λειτουργεί ήδη υπονομευτικά για αυτή τη σταθερότητα.

«Αυτή τη στιγμή με τεράστια εθνική σημασία θα έπρεπε να επικρατεί η ενότητα εδώ στο Ουεστμίνστερ, ωστόσο αντ’ αυτού επικρατεί διχασμός» επισήμανε η Μέι σήμερα καθώς ανακοίνωσε τις πρόωρες γενικές εκλογές.
Η ίδια ανέφερε την οικονομική ανάπτυξη ως μια ένδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησής της.

«Παρά τις προβλέψεις σχετικά με τον άμεσο κίνδυνο στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα, μετά το δημοψήφισμα είδαμε την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει στα ύψη, να καταγράφεται ρεκόρ θέσεων απασχόλησης και οικονομική ανάπτυξη που ξεπέρασε κάθε προσδοκία» τόνισε.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η σχετική «ευρωστία» που καταγράφει η οικονομία της Βρετανίας καθιστά αυτή τη χρονική στιγμή κατάλληλη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Επιπλέον η στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενδεχομένως επηρεάστηκε και από τις δημοσκοπήσεις.

Έρευνα του ICM που δημοσιεύτηκε σήμερα δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, την ώρα που άλλες δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας κατέγραφαν προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος άνω του 20%.

Το κόμμα των Εργατικών άλλωστε είναι βαθιά διχασμένο στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit αλλά και με αφορμή την ηγεσία του αρχηγού του Τζέρεμι Κόρμπιν, που πιστεύεται ότι θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν πιθανότητες 80% να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στη νέα βουλή ενώ οι Εργατικοί μόλις ένα 2%.

Τι θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές για το Brexit;

Εάν η Μέι κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου, η θέση της θα ενισχυθεί στην πατρίδα της αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξασφαλίζοντας μια ευρεία πλειοψηφία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα είναι λιγότερο υποχρεωμένη στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του κόμματός της, ενώ το να εκλεγεί νέα πρωθυπουργός της χώρας θα ενισχύσει και την ίδια προσωπικά όπως και τον ρόλο της.

Θα της δώσει επίσης περισσότερο χώρο στο εσωτερικό της Βρετανίας για να διαπραγματευτεί τους όρους για το Brexit, το οποίο βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Το να περιμένει έως το 2020 προκειμένου να πραγματοποιήσει εκλογές, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους μόλις ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Με το να προκηρύξει τις εκλογές τον Ιούνιο, η Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων εντός της Βρετανίας, καθώς οι νέες εκλογές αναμένεται ότι δεν θα διεξαχθούν έως το 2022. Αυτό θα της έδινε τον χώρο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit.

Ωστόσο παίρνοντας αυτό το ρίσκο σημαίνει επίσης ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία θα διεξάγουν εκλογές το 2017.

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη για Υγεία και Οικονομία είχαν Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου

12:49

Αποφυλακίστηκε ο Ροναλντίνιο (video)

12:47

Φάρσαλα: Πατέρας και γιος ελευθέρωσαν πίτμπουλ για να κατασπαράξουν τεχνικούς της ΔΕΗ

12:46

Βίντεο: Η εξωπραγματική μεταμόρφωση αυτής της 36χρονης θα σας… τρελάνει!

12:46

Το Facebook λανσάρει νέα εφαρμογή chat για ζευγάρια (photos)

12:46

Φτιάξε σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι με τέσσερα υλικά (photos)

12:41

Reuters: Η διαμάχη Ολλανδίας – Ιταλίας μπλόκαρε το πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό

12:36

Άγγελος Λάτσιος: Βγήκε από το σπίτι αλλά σίγουρα δεν ξέρεις με ποιον - Δες φώτο

12:35

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι πέντε ταινίες που προτιμούν οι Έλληνες εν μέσω καραντίνας

12:34

Δεν φαντάζεστε γιατί φωτίστηκε με μπλε χρώμα το κάστρο του Windsor

12:30

Κορονοϊός: Απίστευτο μέτρο - Ηλεκτρονικά βραχιολάκια για όσους σπάνε την καραντίνα

12:28

Για ποιο λόγο δίνουν ζελέ στα νοσοκομεία

12:27
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved