ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Καμπούλ: Φωτογραφίες - σοκ μετά την αιματηρή έκρηξη (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μακελειό στην Καμπούλ: Φωτογραφίες - σοκ μετά την αιματηρή έκρηξη (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Εικόνες χάους και αλλοφροσύνης μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στον απόηχο της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (31/05/2017) στην πρωτεύουσα Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Μια ισχυρή βόμβα εξερράγη την ώρα της πρωινής αιχμής στο κέντρο της Καμπούλ σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες ενώ σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό πάνω από το προεδρικό μέγαρο και ξένες πρεσβείες.

Η βομβιστική επίθεση, η οποία ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες στην Καμπούλ και πραγματοποιήθηκε στην αρχή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σημειώθηκε κοντά στην οχυρωμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας έναν αφγανό φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας μέλη του προσωπικού, ανέφερε μέσω του Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ούτε την εθνικότητα των τραυματιών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ζημιές από την έκρηξη υπέστη και το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ, όμως το προσωπικό είναι σώο.

Το BBC μετέδωσε πως σκοτώθηκε ένας αφγανός οδηγός που εργαζόταν για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι του, οι οποίοι νοσηλεύονται, αλλά η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οδηγός που σκοτώθηκε, ο Μοχάμεντ Ναζίρ, εργαζόταν για την αφγανική υπηρεσία του BBC εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, δήλωσε πως επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου οχήματος κοντά στη γερμανική πρεσβεία. «Όμως εκεί υπάρχουν επίσης αρκετά άλλα σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα και γραφεία», επισήμανε στο Reuters.

Η έκρηξη, από την οποία έσπασαν υαλοπίνακες και πόρτες εκτινάχθηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, ήταν ασυνήθιστα ισχυρή. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες προκλήθηκε από εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα μέσα σ' ένα βυτιοφόρο νερού.

Σε δήλωση, που εκδόθηκε στην Καμπούλ από τη νατοϊκή αποστολή Αποφασιστική Υποστήριξη, αναφέρεται πως αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το όχημα να εισέλθει στην αυστηρά προστατευόμενη Πράσινη Ζώνη στην οποία στεγάζονται πολλές ξένες πρεσβείες, καθώς και το αρχηγείο της νατοϊκής αποστολής, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην έφτασε στον στόχο του.

Αξιωματούχος της δημόσιας υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 350 τραυματίσθηκαν. Τα θύματα φαίνεται πως είναι κυρίως άμαχοι Αφγανοί.

Εκτός από τη γερμανική πρεσβεία, ζημιές υπέστησαν μεταξύ άλλων οι πρεσβείες της Γαλλίας και της Κίνας, ανακοινώθηκε από τις δύο χώρες, οι οποίες πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των διπλωματών τους.

Λίγα τετράγωνα μακρύτερα, στο νοσοκομείο Ουαζίρ Άκμπαρ Χαν, επικρατεί χάος καθώς ασθενοφόρα μεταφέρουν εκεί τραυματίες και συγγενείς ψάχνουν με αγωνία καταλόγους των θυμάτων και ζητούν πληροφορίες από το προσωπικό του νοσοκομείου.

«Αισθανθήκαμε σαν να επρόκειτο για σεισμό», λέει ο 21χρονος Μοχάμαντ Χάσαν, περιγράφοντας τη στιγμή που η έκρηξη έπληξε την τράπεζα στην οποία εργαζόταν. Τραυματίσθηκε στο κεφάλι, το οποίο είναι τώρα δεμένο με επιδέσμους.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε την έκρηξη. «Η Ινδία βρίσκεται στο πλευρό του Αφγανιστάν στη μάχη εναντίον κάθε είδους τρομοκρατίας. Οι δυνάμεις που στηρίζουν την τρομοκρατία πρέπει να ηττηθούν», ανέφερε στο Twitter.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ευθύνη και δήλωσαν πως καταδικάζουν επιθέσεις που δεν έχουν κάποιον θεμιτό στόχο και στοιχίζουν τη ζωή αμάχων.

Το Ισλαμικό Κράτος, η άλλη μεγάλη μαχητική οργάνωση που δρα στο Αφγανιστάν, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Καμπούλ, ανάμεσα στις οποίες και μια επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο τον Μάρτιο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Η σημερινή επίθεση έδειξε ξεκάθαρα πως το Ραμαζάνι, το οποίο άρχισε το σαββατοκύριακο, δεν θα σημάνει κάποια παύση στη βία για το Αφγανιστάν.

Σχετικές ειδήσεις