ΚΟΣΜΟΣ

«Υποδέχτηκαν» νωρίτερα το χειμερινό νέφος στο Πεκίνο

«Υποδέχτηκαν» νωρίτερα το χειμερινό νέφος στο Πεκίνο

Το νέφος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στα τέλη του φθινοπώρου, έχει κάνει την εμφάνισή του στην πρωτεύουσα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ποιότητα του αέρα άρχισε να επιδεινώνεται πριν μερικές ημέρες, με πυκνότητα σωματιδίων 176 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, γεγονός που δείχνει βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με στοιχεία του Δημοτικού Κέντρου Παρακολούθησης της Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου. Ο νέφος, ωστόσο αναμένεται να διαλυθεί καθώς προβλέπονται βροχές και βόρειοι άνεμοι. Ο νέος κύκλος ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αποτέλεσμα των δυσμενών ατμοσφαιρικών συνθηκών των υψηλών εκπομπών ρύπων από τα οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη, εξηγεί το Δημοτικό Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνου.

Τα νιτρώδη που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αποτελούν τον κύριο ρυπαντή. «Στο μόνιτορ βλέπουμε τη συγκέντρωση πρωτοξειδίου του αζώτου, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε νιτρικό άλας τη νύχτα, δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από την ημέρα, αποδεικνύοντας ότι τα φορτηγά ντίζελ στα οποία επιτρέπεται η είσοδος το βράδυ στο Πεκίνο είναι οι κύριοι ένοχοι» λέει ο Λίου Μπαοσιάν, επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

πεκινο

Τα 5,8 εκατομμύρια οχήματα του Πεκίνου παράγουν ετησίως περισσότερους από 10 τόνους πρωτοξειδίου του αζώτου και υδρογονανθράκων. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα βαρέως τύπου αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των συνολικών οχημάτων της πρωτεύουσας. Ωστόσο εκλύουν το ήμισυ του πρωτοξειδίου του αζώτου και το 90% των σωματιδίων των καυσαερίων. Η κατάσταση χειροτερεύει εάν υπολογισθούν και τα μη τοπικά βαρέα φορτηγά ντίζελ.

Έτσι, το Δημοτικό Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνου προχώρησε σε συνεργασία με 13 δημοτικά τμήματα για τη βελτίωση της εποπτείας των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Ήδη από τον Αύγουστο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πάνω από 12.000 οχήματα για υπερβολική έκλυση καυσαερίων. «Το Πεκίνο εισάγει ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να «συλλάβει» αυτοκίνητα υψηλής εκπομπής καυσαερίων σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Σου Σουετιάν από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της πόλης.

ΠΕΚΙΝΟ 1

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το πρώιμο νέφος πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της τήξης των πάγων στην Αρκτική και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επίσης η πρόβλεψη για ένα ασθενέστερο φέτος βαρομετρικό χαμηλό από τη Σιβηρία αναμένεται να φέρει λιγότερα κρύα μέτωπα τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα έναν πιο υγρό, θερμότερο χειμώνα με βαριά όμως, ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος προβλέπει μία εκστρατεία κατά της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς και τη βελτίωση της ικανότητας υπολογισμού της πρόβλεψης ώστε να παρατείνει την περίοδο πρόβλεψης από επτά σε 10 ημέρες, με παράλληλη βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε 28 πόλεις της βόρειας και κεντρικής Κίνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού των εκπομπών. Η πυκνότητα των σωματιδίων υποχώρησε σε εθνικό επίπεδο στο 6,9% τον Ιούλιο, ενώ στο Πεκίνο καταγράφηκε πυκνότητα σωματιδίων 64 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017, μειωμένη κατά 34,7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σχετικές ειδήσεις