ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ναυάγιο στην Τυνησία - Διέσωσαν 100 πρόσφυγες

Νέο ναυάγιο στην Τυνησία - Διέσωσαν 100 πρόσφυγες

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τυνησίας διέσωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (09/10) στα ανοικτά των νοτιοανατολικών της ακτών της χώρας σχεδόν 100 πρόσφυγες από ένα πλοιάριο που βυθιζόταν, ανακοίνωσαν οι αρχές λίγες ώρες αφού οκτώ πρόσφυγες πνίγηκαν στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Τα περιστατικά συνέπεσαν με την έναρξη των κοινών περιπολιών από πολεμικά πλοία της Τυνησίας και της Ιταλίας με στόχο να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη και να διεξαχθούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας.

Οι ακτές της Τυνησίας είναι το σημείο που επιλέγουν τον τελευταίο καιρό οι διακινητές για να περνούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Ξύλινες βάρκες γεμάτες πρόσφυγες, μαζί και με νεαρούς Τυνήσιους που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να φτάνουν σε απομονωμένες ακτές της Σικελίας, πολλές φορές ακόμη και την ημέρα.

Η δραστηριότητα μέσω Λιβύης, που μέχρι τώρα ήταν η βασική χώρα αναχώρησης των προσφύγων που ήθελαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, έχει περιοριστεί από τον Ιούλιο, καθώς το λιμενικό της χώρας και μια ένοπλη οργάνωση στην πόλη Σαμπράθα έχουν αυξήσει τους ελέγχους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα ότι το λιμενικό ανέσυρε από τη θάλασσα 98 Τυνήσιους, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά, από ένα πλοιάριο που βυθιζόταν κοντά στο νησί Κερκενά.

Νωρίτερα χθες τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν στην ίδια περιοχή όταν ένα άλλο πλοιάριο που μετέφερε δεκάδες πρόσφυγες συγκρούστηκε με ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τυνησίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ