ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς Μέι: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για πρόοδο στο Brexit

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς Μέι: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για πρόοδο στο Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα (17/11) από τη Βρετανία να κάνει περισσότερη δουλειά ώστε μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εάν το Λονδίνο θέλει να περάσει στη δεύτερη φάση των συζητήσεων, δηλαδή τη μελλοντική εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες.

«Θα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γκέτεμποργκ, στο περιθώριο της Κοινωνικής Συνόδου της ΕΕ, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Συμπλήρωσε όμως ότι το «πράσινο φως» δεν θα δοθεί παρά μόνο εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος στα τρία θέματα που θα έπρεπε να ρυθμιστούν στην πρώτη φάση και ιδίως το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία και το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ.

«Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να συμβεί το αργότερο ως τις αρχές Δεκεμβρίου», διευκρίνισε. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος δεν θα μπορεί να προτείνει στους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών να δώσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές (σ.σ. να ξεκινήσει η δεύτερη φάση) στην ομάδα των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Τουσκ και η Μέι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την επόμενη Παρασκευή.

«Συμφωνήσαμε στο ότι έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος, ότι πρέπει να γίνει περισσότερη και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί μέχρι τη στιγμή που θα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επαρκή αυτήν την πρόοδο» είπε από την πλευρά της η Μέι, αποχωρώντας από τη σύνοδο του Γκέτεμποργκ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, διαμήνυσε ότι η στάση του Παρισιού για το θέμα του Brexit δεν έχει αλλάξει και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία εφόσον δεν επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, την Ιρλανδία και τον «λογαριασμό» του διαζυγίου.

«Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, δεν θα αλλάξουμε τη συμφωνηθείσα διαδικασία με κανέναν τρόπο και δεν θα ξεκινήσουμε συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην πρώτη φάση» είπε, στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων