Γερμανία: Νέα πρωτοβουλία Στάινμαγερ για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο

Γερμανία: Νέα πρωτοβουλία Στάινμαγερ για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο

Ο Γερμανός Πρόεδρος κάλεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς, σε μία συνάντηση που προμηνύεται καθοριστική

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών την επόμενη Πέμπτη (30/11) ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Ο Σταϊνμάγερ, στις επαφές που είχε με τον Σουλτς την Πέμπτη, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που μέχρι τώρα διαμήνυε ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού.

Νωρίτερα σήμερα ο Σουλτς είπε ότι το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η βάση του SPD θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του κόμματος σε σχηματισμό κυβέρνησης

Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα ψηφίσουν για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε σχηματισμό κυβέρνησης, διευκρίνισε ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς την ηγεσία CDU, CSU και SPD για κοινή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

«Σε μια δραματική έκκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Εμείς δεν θα τις αρνηθούμε. Για το εάν αυτές (οι συνομιλίες) οδηγήσουν στην συμμετοχή μας με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης, θα ψηφίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς. «Δεν υπάρχει αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. To κάθε επόμενο βήμα θα συζητηθεί εντατικά στο κόμμα και στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters