ΚΟΣΜΟΣ

Το «χαός» στη Βενεζουέλα ωθεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ιστορικές διαπραγματεύσεις (Pics)

Το «χαός» στη Βενεζουέλα ωθεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε ιστορικές διαπραγματεύσεις (Pics)

Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για διάλογο, η βενεζουελανή κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση ολοκλήρωσαν χθες Παρασκευή (2/12) μια πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων στην Δομινικανή Δημοκρατία με στόχο την αναζήτηση μιας λύσης στην πολιτική και οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

«Όλα πάνε καλά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα, σε μια σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τις διαπραγματεύσεις αυτές, που πρόκειται να συνεχισθούν σήμερα υπό την αιγίδα του.

18797555

Οι αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και αυτοί του Τραπεζιού για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD), ενός ευρύ συνασπισμού της αντιπολίτευσης, άρχισαν τις συνομιλίες τους στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας, αφού συναντήθηκαν χωριστά με τους διεθνείς μεσολαβητές που διευκολύνουν τη διαδικασία, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ερχόμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη για τα στοιχειώδη δικαιώματα των Βενεζουελανών, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στον επισιτισμό, το δικαίωμα στην ψήφο, το δικαίωμα στη δημοκρατία», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πριν εισέλθει στο υπουργείο ο Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας του MUD.

18797161

«Θα ακούσουμε αυτό που έχει να πει η αντιπολίτευση, όμως ήρθαμε για να απαιτήσουμε την άμεση παύση των οικονομικών επιθέσεων εναντίον της Βενεζουέλας», δήλωσε από την πλευρά του ο Χόρχε Ροντρίγκες, ο κύριος διαπραγματευτής του κυβερνητικού στρατοπέδου, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον, για τις οποίες καθιστά υπεύθυνο το MUD.

Αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται έπειτα από τρεις αποτυχημένες απόπειρες διαλόγου που έχουν γίνει από το 2014 σε μια Βενεζουέλα που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και όπου οι τσαβιστές (από το όνομα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, τον οποίο ο Μαδούρο διαδέχθηκε το 2013) συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο των εξουσιών.

18797562

Πριν από την έναρξή τους, ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι ποντάρει στην «καλή θέληση» των δύο μερών. «Δεν είναι ένας διάλογος, αλλά μια διαπραγμάτευση. Έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε να βγάλουμε απ' αυτή κάτι σημαντικό».

Εξ αποστάσεως, ο Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε τις προσπάθειες του προέδρου Μεδίνα: «Ευχαριστούμε τον Θεό που τα καταφέραμε: ένα στρογγυλό τραπέζι στη Δομινικανή Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ανεβάζοντας ένα σύντομο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters