ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τα πρώτα μηνύματα των εταίρων του συνασπισμού

Γερμανία: Τα πρώτα μηνύματα των εταίρων του συνασπισμού

Η Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με τους σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμώντας ότι ο κόσμος και η Γερμανία ανέμεναν μια τέτοια «σταθερή» κυβέρνηση η οποία θα έβγαζε την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη από ένα αδιέξοδο που διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Ως «νέα δυναμική για την Γερμανία» και «βάση για μια σταθερή κυβέρνηση, την οποία περιμένουν από μας πολλοί στον κόσμο», χαιρέτισε την προγραμματική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η καγκελάριος υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης και για απαντήσεις στις ανάγκες τους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο βουλευτή του CDU στο Twitter, «Ουφ, ευτυχώς κρατήσαμε την Καγκελαρία», η Καγκελάριος ομολόγησε ότι «το θέμα του ποιος θα αναλάβει ποιο υπουργείο δεν ήταν εύκολο» και έκανε λόγο για «συμβιβασμούς επί της ουσίας και βεβαίως στην κατανομή των χαρτοφυλακίων». Έχουμε σημαντικά υπουργεία, δήλωσε και πρόσθεσε: «Βεβαίως έπειτα από πολλά χρόνια που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το υπουργείο Οικονομικών και ήταν εκεί ένας αληθινός θεσμός, είναι για πολλούς δύσκολο το ότι δεν μπορούμε πλέον να στελεχώσουμε εμείς αυτό το υπουργείο. Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Τόμας Ντε Μεζιέρ, αλλά πιστεύω ότι έχουμε σημαντική δουλειά. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες έχουμε το υπουργείο Οικονομίας. Το θέμα είναι από τα υπουργεία που θα αναλάβουμε να κάνουμε το σωστό».

«Αυτή η προγραμματική συμφωνία έχει επηρεαστεί πολύ από μας», δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς και έκανε λόγο για «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» και ειδικά για «κοινωνική αγορά εργασίας» και για καλύτερη πολιτική πρόνοιας. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προγράμματος για την Ευρώπη, σημείωσε ότι «πρόκειται για στροφή» και ευχαρίστησε τους δύο μελλοντικούς εταίρους του, ενώ προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την Γαλλία στα θέματα προστασίας του κλίματος, εμπορίου και μετανάστευσης. Ο κ. Σουλτς απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματός του. «Για θέματα προσώπων θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του κόμματος», δήλωσε, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνονται και βασικά αιτήματα της νεολαίας του κόμματός του, η οποία αντιτίθεται στην συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι «αποτελεί μια απομάκρυνση από το "συνεχίζουμε όπως πριν"».

«Φαγωμάρα» στο SPD για την συγκυβέρνηση με την Μέρκελ

«Αναυδος» έσπευσε να δηλώσει ο αρχηγός της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κέβιν Κιούνερτ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κιούνερτ, ο οποίος είναι από την αρχή αντίθετος στην συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνει ότι το «όχι» στον μείζονα συνασπισμό «δεν σημαίνει μόνο απόρριψη ενός κυβερνητικού προγράμματος (για το οποίο ξαφνικά δεν μιλάει κανείς), αλλά και απόρριψη του πολιτικού στιλ που σήμερα επιδεικνύεται».

O αρχηγός της Νεολαίας έχει ήδη εξαγγείλει εκστρατεία υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής συμφωνίας από τα μέλη του SPD και την πρώτη ώρα της ανάρτησής του έλαβε περισσότερα από 2.000 "like".