ΚΟΣΜΟΣ

Μείωση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Μείωση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Αισιόδοξα είναι τα νέα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία καθώς η διαχειρίστρια εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενεργού ακτινοβολίας έχουν μειωθεί στο μισό σε διάστημα ενός μήνα και πλέον οι δόσεις που δέχονται οι εργάτες στην περίμετρο του εργοστασίου είναι μικρότερη από το ανώτατο αποδεκτό όριο.


«Οι τελευταίες μετρήσεις μας δείχνουν ότι η ραδιενέργεια από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι 100 εκατομμύρια becquerel ανά ώρα, δηλαδή οκτώ εκατομμύρια φορές λιγότερη από ό,τι είχε μετρηθεί αμέσως μετά το ατύχημα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ζένγκο Αϊζάβα.


Επτά μήνες μετά το φονικό τσουνάμι που σάρωσε τη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίουτα επίπεδα ραδιενέργειας στην περίμετρο του εργοστασίου αντιστοιχούν τώρα σε 0,2 millisievert ανά έτος, κάτω από το όριο ασφάλειας που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.


Χάρη στα νέα συστήματα ψύξης που συναρμολογήθηκαν επιτόπου στο εργοστάσιο, η θερμοκρασία του νερού στους τρεις αντιδραστήρες που υπέστησαν τήξη έπεσε το Σεπτέμβριο κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Σεπτεμβρίου.


Παρόλα αυτά, η Tepco δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς -κάτι που προγραμματίζει να κάνει μέχρι τα τέλη του έτους.


Το ιαπωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά πάντως ότι οι μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές της Φουκουσίμα ενδέχεται να φτάνουν τα 2.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Η Tepco εκτιμά ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να διαλύσει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες και αρκετές δεκαετίες για να διαλύσει όλο το εργοστάσιο.