ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζ εναντίον δυνάμεων του στρατάρχη Χάφ

Λιβύη: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζ εναντίον δυνάμεων του στρατάρχη Χάφ

Την ευθύνη για το την επίθεση βομβιστή-καμικάζι που διαπράχθηκε στην ανατολική Λιβύη, στοχοθετώντας δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανέλαβε το Σάββατο (10/3) η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο «ειδήσεων» Άμακ, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διέπραξε το βράδυ της Παρασκευής καμικάζι εναντίον φυλακίου κοντά στην πόλη Ατζνταμπίγια, 840 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όπου τον έλεγχο έχουν οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Σύμφωνα με το όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, «πολλά» μέλη των δυνάμεων που έχουν ορκιστεί πίστη στον στρατάρχη σκοτώθηκαν.

Την Παρασκευή (9/3) πηγή προσκείμενη στον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ είχε κάνει λόγο για τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους δυο Σουδανούς.

Παρότι απώλεσε τη Σύρτη, προπύργιό του στο βόρειο τμήμα της Λιβύης, το ΙΚ παραμένει ενεργό στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ιδίως στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της.

Η Λιβύη σπαράσσεται από συγκρούσεις για την εξουσία και μαστίζεται από χρόνια έλλειψη ασφάλειας, κάτι που εκμεταλλεύθηκε το ΙΚ για να αποκτήσει ερείσματα στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η χώρα έχει δύο αντίπαλες αρχές, την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, με έδρα την Τρίπολη, και μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχει την υποστήριξη του στρατάρχη Χάφταρ, επικεφαλής της δύναμης που αυτοαποκαλείται Λιβυκός Εθνικός Στρατός.

Σχετικές ειδήσεις