ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας: Ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Βρετανίας - Ρωσίας: Ταξιδιωτική οδηγία του Foreign Office

Το Foreign Office αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Το Foreign Office αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα αυτή, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις» συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι 10.000-20.000 Βρετανοί φίλαθλοι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία το καλοκαίρι για το Μουντιάλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του, κατηγόρησε σήμερα τη Βρετανία ότι επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε στη Βρετανία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ περιγράφει την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

Σχετικές ειδήσεις