ΚΟΣΜΟΣ

Μύλος με την υπόθεση Σκριπάλ: O ΟΑΧΟ «αδειάζει» το διευθυντή του – «Βόμβα» από Τσεχία

Μύλος με την υπόθεση Σκριπάλ: O ΟΑΧΟ «αδειάζει» το διευθυντή του – «Βόμβα» από Τσεχία

«Ο ΟΑΧΟ ( Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) δεν μπορεί να υπολογίσει την ποσότητα της νευροπαραλυτικής ουσίας, που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου» για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως η ποσότητα έπρεπε να αναφέρεται σε χιλιοστά του γραμμαρίου».

Στην ίδια δήλωση αναφέρεται ότι «παράλληλα, η ανάλυση των δειγμάτων που συγκέντρωσε επί τόπου ομάδα εμπειρογνωμόνων, έδειξε ότι η δεδομένη χημική ουσία ήταν καθαρή, ανθεκτική και σταθερή στις καιρικές συνθήκες».

Σημειώνεται ό5τι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτσού σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times, είχε αναφέρει ότι για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ πως θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ποσότητα 50-100 γραμμαρίων της δηλητηριώδους ουσίας.

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δήλωσε, διά στόματος της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί τέτοια ποσότητα, θα είχαν εξοντωθεί ολόκληρα τετράγωνα στην περιοχή του Σαλσμπερι.

Τσεχία: «Παρασκευάσαμε και εμείς ουσίες τύπου Νόβιτσοκ»

Την ίδια ώρα, νευροπαλαυτικοί παράγοντες, τύπου «Νόβιτσοκ», όχι όμως η ίδια ουσία με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στη Βρετανία, παρασκευάστηκαν σε μικρές ποσότητες στην Τσεχία προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού στην αντιμετώπιση του χημικού πολέμου, παραδέχτηκε η κυβέρνηση.

Ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της χώρας, ότι η Πράγα «κατασκεύασε και δοκίμασε» μια χημική ουσία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν «σε μικρή ποσότητα» και ότι στη συνέχεια καταστράφηκε.

Σημειώνεται πάντως πως η Τσεχία έχει υποδειχθεί, μεταξύ άλλων χωρών, από τη Ρωσία ως πιθανή πηγή της ουσίας με την οποία δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας παραδέχτηκε ότι προχώρησε στη «μικροσύνθεση» αρκετών μικρογραμμαρίων ουσιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χημικό πόλεμο, όπως Νόβιτσοκ και σαρίν.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με «παραγωγή» χημικών όπλων όπως αυτή ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή των ουσιών αυτών.

«Παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται ως "Νόβιτσοκ" στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η ουσία A230, είναι δυνητικά δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, ο εντοπισμός των οποίων (...) αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των τσεχικών μονάδων αντιμετώπισης του χημικού πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Οι ουσίες που παρασκευάστηκαν παρέμειναν σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και καταστράφηκαν αμέσως αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στο Ινστιτούτο Στρατιωτικών Ερευνών του Μπρνο. «Η πιθανότητα διαρροής, επομένως, ισοδυναμεί με μηδέν», επισημαίνει το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, διευκρίνισε ότι ο τύπος A230 του Νόβιτσοκ που δοκιμάστηκε στην Τσεχία ήταν διαφορετικός από την ουσία A234 που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

Ο πρόεδρος Ζέμαν είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου από την υπηρεσία πληροφοριών BIS να ερευνήσει την υπόθεση, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Νόβιτσοκ θα μπορούσε να προέρχεται από την Τσεχία.

«Στο Κρεμλίνο θα πρέπει να είναι πραγματικά υπερήφανοι για τον πρόεδρό μας», επέκρινε τον Ζέμαν ο αντιπρόεδρος του δεξιού κόμματος ODS, Μάρτιν Κούπκα. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κινήματος STAN, Πετρ Γκάτζικ, ο Ζέμαν «συμπεριφέρεται σαν ενεργός πράκτορας του Κρεμλίνου».

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα χαιρέτισε από την πλευρά της τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου. «Η Δημοκρατία της Τσεχίας ενήργησε με έντιμο και θαρραλέο τρόπο, παραδεχόμενη επισήμως και αποκαλύπτοντας αυτές τις πληροφορίες», τόνισε.