ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μεντβέντεφ ξανά πρωθυπουργός της Ρωσίας (Pics+Vid)

Ο Μεντβέντεφ ξανά πρωθυπουργός της Ρωσίας (Pics+Vid)

Tην υποψηφιότητα του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού, την οποία είχε προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία η Κρατική Δούμα.

Ο πρόεδρος Πούτιν, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Μεντβέντεφ για το αξίωμα του πρωθυπουργού, εκθείασε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της οποίας ηγείτο ο Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ότι απαιτείται από την νέα κυβέρνηση να υπάρξει συνέχεια στο έργο της όπως και ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα χωρίς κλυδωνισμούς την υλοποίηση του ευρείας κλίμακας κυβερνητικού προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, το οποίο παρουσίασε την προηγούμενη ο πρόεδρος της Ρωσίας και έγινε γνωστό ως το «νέο διάταγμα του Μαΐου».

medvedev



Την υποψηφιότητα του Μεντβέντεφ ενέκριναν 374 βουλευτές, από το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» και το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας», ενώ οι 56 βουλευτές από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» καταψήφισαν την υποψηφιότητα του.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα που αφορά τον διορισμό του Ντμίτρι Μενβέντεφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση.

19474660

Μεντβέντεφ: Θα χρειασθούν επιπλέον 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην ομιλία του χαρακτήρισε τον σχεδιασμό, τους οικονομικούς πόρους, τα κυβερνητικά στελέχη και την ύπαρξη αποτελεσματικών μηχανισμών, τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται η κυβέρνηση του για να υλοποιήσει το στρατηγικό της πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στους οικονομικούς πόρους που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι θα χρειασθούν επιπλέον 8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (125 δισεκατομμύρια δολάρια) από αυτά που είχαν προγραμματιστεί.

19474655

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό ζήτημα, είπε ότι είναι αναγκαίο, με γνώμονα την διαμορφωθείσα κοινωνική, οικονομική και δημογραφική πραγματικότητα, να ληφθούν αποφάσεις για την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, οι οποίες θα είναι «προσεκτικές και σταθμισμένες». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το θέμα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει αυτή την στιγμή ούτε προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στην φορολογία, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων είπε ότι η Ρωσία δεν θα πάψει να εισάγει ξένα φάρμακα, αλλά θα επιδιώξει ταυτόχρονα να ενισχύσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις περιφέρειες εκείνες που δυσκολεύονται να διαθέσουν κονδύλια για την αύξηση των κατώτατων μισθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τις νέες υποσχέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν θα τις υλοποιήσει η παλιά κυβέρνηση

Τι νέες υποσχέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, θα τις υλοποιήσει βασικά η παλιά κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, επισημαίνοντας ότι τόσο ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ όσο και τα κυβερνητικά διατάγματα του Μαΐου δεν άλλαξαν μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου.

Αφότου έγινε γνωστό ότι πρωθυπουργός της χώρας θα παραμείνει ο ίδιος και αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ενώπιον των βουλευτών της «Ενιαίας Ρωσίας» στην Κρατική Δούμα ποιους θα ήθελε να έχει ως αναπληρωτές του, όλοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται βασικά για ιδιαίτερα γνωστούς αξιωματούχους.

Είναι γεγονός, γράφει η εφημερίδα Vedomosti, ότι κανένας από τους πρώην αντιπροέδρους της κυβέρνησης δεν παρέμεινε στην θέση του. Για την θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία κατείχε ο Ίγκορ Σουβάλοφ, προτάθηκε από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος θα εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών. Για την θέση του αντιπροέδρου αρμόδιου για κοινωνικά ζητήματα προτάθηκε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τατιάνα Γκόλικοβα, που διετέλεσε υπουργός Υγείας και κοινωνικής ανάπτυξης στην κυβέρνηση Πούτιν.

Η Όλγκα Γκολοντιέτς που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για ζητήματα κοινωνικής ανάπτυξης προτάθηκε για την θέση του αντιπροέδρου αρμόδιου για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο Ντμίτρι Κόζακ ο οποίος ήταν αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη, αναλαμβάνει αρμοδιότητες στους τομείς ενεργειακής και βιομηχανικής ανάπτυξης, στην θέση του Αρκάντι Ντβόρκοβιτς ο οποίος δεν ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους.

«Η Ρωσία για τους ανθρώπους» είναι το σύνθημα της τέταρτης προεδρικής θητείας και κατά την άποψη του προέδρου Πούτιν η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά ζητήματα και κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη και στις τεχνολογικές καινοτομίες. Οι στόχοι της ρωσικής κυβέρνησης για τα επόμενα έξι χρόνια, αναφέρονται στο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Έτσι με βάση το διάταγμα , στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται το δημογραφικό ζήτημα, οι τομείς της υγείας και της παιδείας, ο εξωραϊσμός του αστικού περιβάλλοντος, η οικολογία , οι αυτοκινητόδρομοι, η ψηφιακή οικονομία και ο κοινωνικός τομέας.

Οι προτάσεις που υπάρχουν στο διάταγμα αναπαράγουν σε σημαντικό βαθμό τις προτάσεις του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Αλεξέι Κουντρίν , ο οποίος επέμενε στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Αν ληφθούν υπ όψιν οι τελευταίες του Ντμίτρι Μεντβέντιεφ για το θέμα της αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, μπορεί να θεωρηθεί ότι το ζήτημα αυτό έχει ήδη αποφασισθεί. Όσον αφορά τις αλλαγές στη φορολογία, προς το παρόν δεν έχει ειπωθεί τίποτα.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο Αντόν Σιλουάνοφ από την θέση του συντονιστή ολόκληρης της οικονομίας και των οικονομικών de facto θα υλοποιήσει την πρόταση για την συγχώνευση του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η κατάσταση, γράφει η Vedomosti, θυμίζει πράγματι την εποχή εκείνη που ήταν πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Αλεξέι Κουντρίν, παρότι τότε δεν υπήρχαν στρεβλώσεις που αφορούσαν την οικονομία ούτε ετίθεντο ζητήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, επισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λίλια Οβτσάροβα, τονίζοντας ότι ο Σιλουάνοφ είναι ένας ισορροπημένος άνθρωπος παρότι οι άνθρωποι, όταν αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα, κατά κανόνα αλλάζουν. Εκτός των άλλων ο Σιλουάνοφ θα έχει ένα αξιόπιστο αντίβαρο στο πρόσωπο της Γκολίκοβα, εκτιμά η ίδια ως εμπειρογνώμων που συμμετείχε σε κυβερνητικές συσκέψεις, καθώς η Γκολίκοβα από την θέση του υπουργού Υγείας και κοινωνικής ανάπτυξης ήταν αυτή που προώθησε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αυξάνοντας συγκεκριμένα το κόστος του συνταξιοδοτικού δικαιώματος επιμένοντας στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως 34%, οι οποίες είναι γεγονός πως μειώθηκαν στην συνέχεια στο 30%.

Το πιθανότερο, εκτιμά η Οφτσαρόβα, δεν θα είναι ένα δίδυμο ομοϊδεατών. Η Γκολίκοβα έχει κάνει πολλά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής , εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της κοινωνίας, αλλά λαμβάνοντας παράλληλα υπ όψιν και τα ρίσκα του προϋπολογισμού. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας BKC Βλαντίμιρ Τιχομίροφ εκτιμά ότι θα συνεργασθούν σαν δίδυμο , αλλά το πιθανότερο είναι να υιοθετήσουν μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Ο πολιτειολόγος Αλεξέι Μακάρκιν θεωρεί ότι με τις κυβερνητικές αυτές αλλαγές μπαίνει τέλος σε μια παθητική κατάσταση, όταν όντας από την μία πλευρά ο Σουβάλοφ και από την άλλη η Γκολοντιέτς, δεν λαμβάνονταν αποφάσεις. Ο Μακάρκιν μάλιστα θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός αυτού του είδους δεν συμβαδίζει με την παράδοση Μεντβέντεφ, ενώ εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση Μενβέντεφ μοιάζει σαν κυβέρνηση του Κουντρίν χωρίς όμως τον Κουντρίν και χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Vedomosti

Σχετικές ειδήσεις