Αποκάλυψη Τραμπ: Δε θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Αποκάλυψη Τραμπ: Δε θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα γίνει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης θα ανακοινωθούν «σε τρεις ημέρες», τόνισε, απαντώντας σε μια ερώτηση, ότι δεν θα γίνει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η άλλη πιθανή τοποθεσία στην οποία έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν ο Τραμπ είναι η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η σύνοδος θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Ο κόσμος δεν πίστευε ότι θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε σοβαρές και θετικές επικοινωνίες με τη Βόρεια Κορέα», συνέχισε ο Τραμπ την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέστρεφε από την Πιονγκγιάνγκ μαζί με τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνταν μέχρι σήμερα σε βορειοκορεατικές φυλακές.

«Τι θα συμβεί; Ποιος ξέρει; Έχουμε μια ευκαιρία για κάτι θαυμάσιο για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τους τρεις Αμερικανούς κρατούμενους και τους παρέδωσε στον Πομπέο, αίροντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ θα διαρκέσουν μία ημέρα αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να παραταθούν για άλλη μία.

Τι δε θα διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα

Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα δεν θα αποτελέσει μέρος των αρχικών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ενόψει της προαναγγελθείσας συνόδου κορυφής μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα βρεθεί στο τραπέζι των αρχικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Μάτις, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, σημειώνοντας ότι τα 28.500 αμερικανικά στρατεύματα στη χερσόνησο αποτελούν μια «σταθεροποιητική παρουσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters