Οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι απάντησαν οι Έλληνες

Οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι απάντησαν οι Έλληνες

Οι Αυστριακοί μόνον σε ποσοστό 45% θεωρούν ως καλή υπόθεση τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για την Αυστρία που δημοσιεύτηκαν σήμερα 23 Μαΐου, έναν ακριβώς χρόνο από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019.

Το ποσοστό αυτό, που είναι χαμηλότερο ακόμη και από το ποσοστό 47% που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο για τους πολίτες της Βρετανίας, η οποία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019 , κατατάσσει την Αυστρία μόλις στην 24η θέση στον κατάλογο των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο μέσος όρος μεταξύ των 28 χωρών, ως προς το εάν η συμμετοχή στην ΕΕ είναι κάτι το καλό, βρίσκεται στο 60%, με το Λουξεμβούργο να είναι στην κορυφή, καθώς οι πολίτες του εκτιμούν σε ποσοστό 85% τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, ακολουθούμενο από την Ιρλανδία (ποσοστό 81%) και την Γερμανία (79%).

Σε χειρότερη θέση από την Αυστρία βρίσκονται οι Τσέχοι με ποσοστό 34%, οι Κροάτες (36%) και οι Ιταλοί (39%), ενώ το ίδιο ποσοστό με τους Αυστριακούς, περιορισμένου ενθουσιασμού από την ΕΕ, εμφανίζουν, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, και οι Έλληνες (45%).

b8203dabec0944c88d2b9853fdb50b4a

Ακόμη χειρότερα φέρεται να σκέπτονται οι Αυστριακοί ως προς το όφελος που αποκομίζει η χώρα τους από την συμμετοχή στην ΕΕ, με ένα ποσοστό 54%, που τους κατατάσσει στην 26η θέση των 28 χωρών-μελών της Ένωσης, με τον μέσο κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 67% και τους πολίτες της Μάλτας να είναι στην κορυφή του καταλόγου θεωρώντας σε ποσοστό 93% ότι η χώρα τους έχει όφελος από την ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι Ιρλανδοί (91%) και οι Λιθουανοί (90%).

Επιπλέον ευρήματα της δημοσκόπησης για το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνουν πως σε ποσοστό 59% οι Αυστριακοί είναι της γνώμης ότι η ψήφος τους «μετράει» στην Ένωση, κάτι που τους κατατάσσει στην ένατη θέση, με τον μέσο κοινοτικό όρο να είναι χαμηλότερος, στο 48%, και τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ελλάδα (22%), στην Εσθονία και την Λετονία (21%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters