ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λαβρόφ μετέφερε τις ευχές του Πούτιν στην Κιμ και τον κάλεσε στη Μόσχα

Ο Λαβρόφ μετέφερε τις ευχές του Πούτιν στην Κιμ και τον κάλεσε στη Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο Κιμ Γιονγκ- Ουν δέχθηκε τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Πιονγκγιάνγκ», ανέφερε το υπουργείο, ενώ συνόδευε το μήνυμα με μια φωτογραφία που έδειχνε τους δύο άνδρες να κάνουν χειραψία.

«Ελάτε στη Ρωσία, θα χαρούμε να σας δούμε», δήλωσε ο Λαβρόφ στον Κιμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση και μετέφερε τις καλύτερες ευχές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ειρήνη και την πρόοδο στην κορεατική χερσόνησο.

«Εμείς και ο πρόεδρός μας αποτιμούμε πολύ θετικά τη Διακήρυξη του Πανμουντζόμ που υπογράψατε εσείς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας», τόνισε.

Ο Λαβρόφ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ για να συζητήσει διμερή θέματα, αλλά και την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του Ρι Γιονγκ- Χο, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Ρωσία τον Απρίλιο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός δήλωσε: «Αναφερθήκαμε λεπτομερώς στη διεθνή κατάσταση και κυρίως στα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να επιτύχουμε την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με τη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος για την ειρήνη και την ασφάλεια».

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πιο στενή συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα στο όνομα της επίλυσης όλων των διμερών και διεθνών ζητημάτων», πρόσθεσε.

Η τελευταία επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων στη Βόρεια Κορέα ήταν τον Μάρτιο, όταν ο υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής Αλεξάντρ Γκαλούσκα μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ για να συζητήσει για τις διμερείς, οικονομικές σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις