ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν ή Ιντζέ; - Αυτά είναι τα πέντε σενάρια

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν ή Ιντζέ; - Αυτά είναι τα πέντε σενάρια

Εκλογές Τουρκία | Ειδήσεις: Το ζητούμενο της σημερινής κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης είναι αν και κατά πόσο είναι εφικτό ο Ερντογάν να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη από τον πρώτο γύρο κι αν το κόμμα του (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων του εκλογικού σώματος, τότε προβλέπεται η διενέργεια ενός β’ εκλογικού γύρου στις 08/07/2018.

Από εκεί και πέρα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, διαμορφώνονται πέντε διαφορετικά σενάρια:

1. Άνετη νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο σε Προεδρία και Βουλή

Ο «σουλτάνος» καταφέρνει να πάρει ψήφους άνω του 50%, με το κόμμα του να διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό είναι το ιδεώδες σενάριο για τον Ερντογάν, ο οποίος θα πλασαριστεί στο εξής ως ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας.

2. Η διενέργεια β’ εκλογικού γύρου

Ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει ποσοστό άνω του 50% και η εκλογική διαδικασία μετατρέπεται σε «θρίλερ», πηγαίνοντας σε β’ γύρο. Στο σενάριο αυτό αναμένεται μια σκληρή μονομαχία ανάμεσα στον ίδιο και τον Μουχαρέμ Ιντζέ,, αν και οι αναλυτές της γείτονος εκτιμούν πως ο Ερντογάν παραμένει το φαβορί και σε αυτό το σενάριο. Ωστόσο αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο την Κυριακή, «ο Ερντογάν θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution.

3. «Πύρρειος νίκη»: Ο Ερντογάν ξανακερδίζει το προεδρικό χρίσμα, αλλά το κόμμα του χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.

4. Πολιτική αλλαγή και τέλος εποχής για το «σουλτάνο»

Ο Ιντζέ κερδίζει τον Ερντογάν στο β’εκλογικό γύρο και η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ελέγχει την Εθνοσυνέλευσης. Αυτό το σενάριο συνιστά μια δεινή πολιτική ήττα για το «σουλτάνο» και μια δραματική αλλαγή πλεύσης για την Τουρκία, που θα κληθεί να περάσει σε μια νέα περίοδο, μακριά από το κυνήγι μαγισσών, τους διωγμούς και τους υψηλούς τόνους της ρητορικής Ερντογάν.

5. Πρόεδρος ο Ιντζέ με νίκη του κόμματος Ερντογάν στη Βουλή

Ίσως το πλέον «εκρηκτικό» σενάριο είναι αυτό της «συγκατοίκησης» του Ρεπουμπλικάνου Ιντζέ με το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται μεγάλη πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις εκλογές στην Τουρκία