Ιαπωνία: Ζημιές δισεκατομμυρίων από το πυρηνικό δυστύχημα

Ιαπωνία: Ζημιές δισεκατομμυρίων από το πυρηνικό δυστύχημα

Ζημιές ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταγράψει για τη χρονιά 2011-2012 η ιαπωνική εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας των εξόδων που συνδέονται με τον πυρηνικό δυστύχημα στην περιοχή μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

 

Η Tepco θα πρέπει να πληρώσει σημαντικά ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την λειτουργία των θερμικών εργοστασίων μετά την διακοπή της λειτουργίας των περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και να καταβάλει μεγάλα ποσά ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Εκτός από το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί και τα έσοδά της θα είναι λιγότερα, η εταιρία αντιμετωπίζει και άλλα απρόβλεπτα έξοδα που προκάλεσε η απότομη διακοπή της λειτουργίας των δέκα αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα Νταΐτσι και Φουκουσίμα Νταΐνι, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Οι προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς αυτής ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο πολυετούς σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία θα λάβει και κρατική βοήθεια για να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής της χειρότερης των τελευταίων 25 χρόνων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα πως συμφώνησε στην παροχή βοήθειας 900 δισεκατομμυρίων γεν (8,3 δισεκατομμύρια ευρώ) για να καλυφθεί μέρος της αποζημίωσης των θυμάτων του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η Tepco χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα αυτά για να συνεχίσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Επιτροπή ειδικών εκτιμά πως οι αποζημιώσεις αυτές που θα πρέπει να δοθούν ως τον Μάρτιο του 2013 φτάνουν τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τις καλλιέργειες τους στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου.