ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε υπουργείο

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε υπουργείο

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη, που κατά τα φαινόμενα ήταν επίθεση αυτοκτονίας, κοντά σε ένα υπουργείο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, καθώς οι υπάλληλοι έβγαιναν από τα γραφεία τους κατά την απογευματινή ώρα αιχμής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Προφανώς ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τη ζώνη των εκρηκτικών την οποία φορούσε στην είσοδο του υπουργείου μας», δήλωσε ο Φράιντουν Άζχαντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Αποκατάστασης και Ανάπτυξης. «Στόχος ήταν οι υπάλληλοί μας που έφευγαν για τα σπίτια τους», είπε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq πως ένας βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης πυροδότησε το γεμάτο με εκρηκτικά γιλέκο του εν μέσω υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Αποκατάστασης και Ανάπτυξης στην Καμπούλ την ώρα που έφευγαν από την εργασία τους.

Επικαλούμενο πηγή την οποία δεν προσδιόρισε ανέφερε πως 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και πρόσθεσε πως δύο Γάλλοι πολίτες περιλαμβάνονται στους τραυματίες. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Πριν από έναν μήνα περίπου είχε σημειωθεί επίθεση στο ίδιο υπουργείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, Χασμάτ Στανεκζάι, δήλωσε πως τουλάχιστον επτά άνθρωποι, περιλαμβανομένων αμάχων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση η οποία προκάλεσε επίσης ζημιές σε όχημα που ανήκει σε ξένους συμβούλους του υπουργείου.

Ο Στανεκζάι είπε πως τα περισσότερα θύματα είναι υπάλληλοι του υπουργείου. Δεν έχει ενημέρωση αν μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και σύμβουλοι.

Αν και ο αριθμός των θυμάτων που έχει αναφερθεί είναι σχετικά περιορισμένος σε σχέση με πολλές άλλες επιθέσεις, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο και εξακολουθούν να αναζητούν πληροφορίες για μέλη των οικογενειών τους, η επίθεση ήταν τρομερή.

«Έχω έρθει εδώ και προσπαθώ να βρω τον γιο μου, ανησυχώ πραγματικά», δήλωσε ο Σάγεντ Άσραφ, ο γιος του οποίου εργάζεται στο υπουργείο. «Πήγα στο νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω εκεί και τώρα περιμένω εδώ μήπως τον βρω, προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του αλλά το τηλέφωνό του είναι κλειστό.»

Νωρίτερα σήμερα, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (Manua) δημοσιοποίησε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τα θύματα αμάχους της αφγανικής σύγκρουσης, στην οποία καταγράφεται αριθμός-ρεκόρ σχεδόν 1.700 θανάτων τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

Μετά τη βραχύβια εκεχειρία του περασμένου μήνα στη διάρκεια της τριήμερης αργίας για το Άιντ, ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι επανέλαβε την προσφορά για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια σημαντική υπέρβαση.

Όμως οι Ταλιμπάν, που λένε πως η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση στην Καμπούλ είναι παράνομη, απορρίπτουν την έκκλησή του και επιμένουν ότι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν φύγει τα διεθνή στρατεύματα από το Αφγανιστάν.