ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μακελειό στο Πίτσμπεργκ - Ένοπλος σκόρπισε το θάνατο σε συναγωγή (pics&vids)

ΗΠΑ: Μακελειό στο Πίτσμπεργκ - Ένοπλος σκόρπισε το θάνατο σε συναγωγή (pics&vids)

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένοπλος εισέβαλε σε συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί - Παραδόθηκε ο δράστης

Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 12 σε μια επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ όπου βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για ένα πιθανό έγκλημα μίσους.

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους αναφορικά με την επίθεση αυτή, ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την ταυτότητά του υπόπτου.

Ο Ουέντελ Χίσριτς μίλησε για 6 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι αστυνομικοί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή για την κοινότητα.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

pitsburg4

(Πηγή: Google)

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συναγωγή "Tree of Life", η οποία ήταν γεμάτη κόσμο για τη σαββατιάτικη λειτουργία. Πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί επικοινώνησαν με την αστυνομία και «ταμπουρώθηκαν» στο κτήριο.

«Κυκλοφορεί ένας ένοπλος στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι. Αποφύγετε την περιοχή» έγραφε το tweet που ανήρτησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Ομάδα SWAT έφτασε στο σημείο και ζητήθηκε εξοπλισμός για παραβίαση πόρτας καθώς «υπήρχαν δωμάτια με κλειδωμένες πόρτες». Επίσης έγινε λόγος στον ασύρματο για «εκρηκτικό μηχανισμό».

Η αστυνομία του Πίτσμπεργκ ανέφερε αρχικά ότι ο ένοπλος παρέμενε στο σημείο και συμβούλευε τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το BBC, μεταδόθηκε από τους ασυρμάτους της αστυνομίας, ότι ο δράστης -ένας λευκός άνδρας με γενειάδα, σύμφωνα με το BBC- παραδόθηκε και βρίσκεται υπό κράτηση.

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το rt.com, φορούσε πράσινο μπουφάν, μπλε πουκάμισο και τζιν παντελόνι. Καταγράφηκε δε από τις συνομιλίες των αστυνομικών, ότι έχει γεννηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 1972.

Κρατούσε ένα AR-15 κι ένα πιστόλι Glock, ενώ είχε άλλα δύο όπλα, ένα στον αστράγαλό του κι ένα στη μέση του.

Ο δράστης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι «όλοι αυτοί οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και ότι «δεν θέλει κανέναν από αυτούς να ζουν», πριν συλληφθεί.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. με δικό του tweet ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και κατέληξε: «ο Θεός να σας ευλογεί».

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Την 5η Νοεμβρίου του 2017, ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε με αυτόματο τουφέκι 26 ανθρώπους και τραυμάτισε 20 σε μια εκκλησία στο Τέξας κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας.

Με πληροφορίες από: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BBC.com, RT.com

Πηγή βίντεο, φωτογραφιών: Twitter

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη - «βόμβα» από επιστήμονες: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί ξανά

Νέα δημοσκόπηση: Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα – Δείτε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ