Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ εναντίον Ομπάμα και οι 10 κρίσιμοι... αριθμοί!

Newsroom Newsroom

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ εναντίον Ομπάμα και οι 10 κρίσιμοι... αριθμοί!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οργώνει αυτό το Σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να σώσει την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, έχοντας απέναντί του τον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, που βγήκε από την εφεδρεία για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Το πρώτο εκλογικό «ραντεβού» μετά τις προεδρικές του 2016 θα καθορίσει ποιο από τα δύο κόμματα θα ελέγχει τα δύο σώματα του Κογκρέσου μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το Νοέμβριο του 2020.

Ο Τραμπ δεν κρύβει ότι σχεδιάζει να είναι και πάλι υποψήφιος για μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, ο Ομπάμα αισθάνθηκε το ρεπουμπλικανικό τσουνάμι, στις δικές του, πρώτες ενδιάμεσες εκλογές: ήταν η «επανάσταση» του συντηρητικού κινήματος Tea Party, σε μια εποχή που η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου είχε αγγίξει το ναδίρ.

Φέτος, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι επιδιώκουν να λάβουν εμπράκτως τη στήριξη του πρώην προέδρου ο οποίος φαίνεται ότι ανέλαβε έναν ρόλο που μέχρι πρότινος ανήκε δικαιωματικά στον Μπιλ Κλίντον.

«Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: για να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής από την Ατλάντα, στην Τζόρτζια, στην ομιλία του υπέρ της Στέισι Έιμπραμς, της γυναίκας που ελπίζει ότι την Τρίτη θα γράψει ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτρια αυτής της Πολιτείας του νότου.

«Οι συνέπειες της αποχής είναι βαριές, επειδή η Αμερική βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Διακυβεύονται οι αξίες της χώρας μας», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ομπάμα δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι έκανε σαφή αναφορά σε μια ρητορική που «προσπαθεί να σας τρομάξει με κάθε είδους φόβητρα».

Η μετανάστευση στο επίκεντρο

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αναζητούν τη στήριξη του Τραμπ που, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός του κόμματος. Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «πεδίο της μάχης», με την ελπίδα ότι θα πείσει εκείνους που τον ψήφισαν να πάνε και πάλι στις κάλπες φέτος. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του όμως, δηλώνει ρητά ότι αυτές οι εκλογές είναι ένα «δημοψήφισμα» για τον ίδιο και την πολιτική του.

Μετά τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις της Παρασκευής, ο Τραμπ θα συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις σήμερα και αύριο, στη Μοντάνα, τη Φλόριντα, την Τζόρτζια και το Τενεσί. Στην εκστρατεία του αυτή κυριαρχούν δύο ζητήματα: η καλή κατάσταση της οικονομίας και ο αγώνας του κατά της παράνομης μετανάστευσης, την οποία συνδέει με θέματα ασφαλείας.

«Ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη εγκληματικότητα», επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής στην Ιντιανάπολις.

«Ένα μπλε κύμα (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) ισοδυναμεί με κύμα εγκληματικότητας, είναι πολύ απλό», επέμεινε, προσθέτοντας: «Και ένα κόκκινο κύμα (σ.σ. το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) ισοδυναμεί με δουλειές και ασφάλεια».

Ο Τραμπ δεν διστάζει να αναφερθεί στον προκάτοχό του, τον οποίο αποκαλεί «Μπαράκ Χ. Ομπάμα» για να θυμίσει ότι το μεσαίο όνομά του είναι Χουσέιν.

«Τον έβλεπα σήμερα, δεν είχε πολύ κόσμο στη δική του συγκέντρωση”, υποστήριξε.

Μετά την ψυχρολουσία του 2016, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικά φέτος και αποφεύγουν να κάνουν σαφείς προβλέψεις αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα στους Δημοκρατικούς, σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας που ειδικεύεται στο τομέα της εκ των προτέρων ψηφοφορίας (με επιστολική ψήφο ή αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν ήδη σε πολλές Πολιτείες).

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 20% υψηλότερος από το σύνολο των ψήφων που είχαν δοθεί με αυτόν τον τρόπο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 και, όπως επισημαίνει ο ΜακΝτόναλντ, δείχνει έναν ενθουσιασμό του εκλογικού σώματος παρόμοιο με αυτόν που βλέπουμε στις προεδρικές εκλογές.

Δέκα αριθμοί που εξηγούν ποιο είναι το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών

Στις 6 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για το Κογκρέσο στο μέσο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ενώ οι Δημοκρατικοί ελπίζουν στο κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του Τραμπ για να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Ακολουθούν δέκα αριθμοί που εξηγούν ποιο είναι το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών:

435: Ο αριθμός των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλοι οι βουλευτές ανανεώνονται καθώς η θητεία τους διαρκεί δύο έτη.

23: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, εφόσον διατηρήσουν τις έδρες που ήδη έχουν.

35: Ο αριθμός των εδρών της Γερουσίας που θα ανανεωθούν. Περίπου το ένα τρίτο των εδρών, που είναι συνολικά 100, ανανεώνεται κάθε δύο έτη.

2: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

44%: Το ποσοστό δημοτικότητας του Τραμπ, σύμφωνα με το Gallup, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη καθώς συνήθως οι ψηφοφόροι μεταφέρουν την αποδοκιμασία τους για τον πρόεδρο στο κόμμα του.

40%: Ο μέσος όρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές, σε σχέση με το 60% που είναι στις προεδρικές εκλογές.

260: Ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων τόσο στη Βουλή όσο και τη Γερουσία, ένα νέο ρεκόρ.

38,1 εκατομμύρια δολάρια: Το ποσό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο στην προσπάθειά του να κερδίσει την έδρα του Ρεπουμπλικάνου Τεντ Κρουζ.

36: Ο αριθμός των πολιτειών που θα εκλέξουν νέο κυβερνήτη, από τις οποίες οι 26 κυβερνώνται από Ρεπουμπλικάνους, εννέα από Δημοκρατικούς και μία από έναν ανεξάρτητο.

244 εκατομμύρια δολάρια: Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει για τις προεκλογικές τους εκστρατείες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και αυτός των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του κυβερνήτη του Ιλινόις, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για την εκλογή κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved