ΚΟΣΜΟΣ

Το προφίλ της νέας Ισπανικής Βουλής

Το προφίλ της νέας Ισπανικής Βουλής

Το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να οδεύει προς μια ιστορική νίκη στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Τα πρώτα exit polls, δείνουν στο Λαϊκό Κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, ως και 185 έδρες, στην 350μελή Κάτω Βουλή, αριθμός πρωτόγνωρος για το Λαϊκό κόμμα.

Οι Σοσιαλιστές πιθανώς να φτάσουν τις 119 έδρες, στη χειρότερη εκλογική ήττα από τη μεταπολίτευση του 1975 που πέθανε ο Φράνκο.

Αναμετρήθηκαν ο 56χρονος υποψήφιος πρωθυπουργός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, απέναντι στον 60χρονο Σοσιαλιστή Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, πρώην υπουργός των Εσωτερικών.

Οι εκλογές έγιναν ένα 4μηνο πριν από τη συνταγματική λήξη της θητείας του Σοσιαλιστή Θαπατέρο, που δεν διεκδίκησε τρίτη διαδοχική θητεία.

Σήμερα, οι 11 από τις 17 περιοχές της Ισπανίας, που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα.

Η κάμψη του εκλογικού ποσοστού των Σοσιαλιστών αναμένεται να αποφέρει κέρδη στην κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση των Αριστερών της Βισκαΐας (κόμμα Αμαγιούρ), το οποίο είναι πολύ πιθανό να κερδίσει 6 ή 7 έδρες στη νέα Βουλή.