ΚΟΣΜΟΣ

Ακονίζει τα «νύχια» του ο αιμοχαρής Ερντογάν: «Γλύφει» τον Τραμπ για να ξεκινήσει τη σφαγή στη Συρία

Ακονίζει τα «νύχια» του ο αιμοχαρής Ερντογάν: «Γλύφει» τον Τραμπ για να ξεκινήσει τη σφαγή στη Συρία

Η τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Μανμπίτζ της Συρίας νωρίτερα σήμερα 16 Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε Αμερικανών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση με αφορμή την επίσκεψη του Κροάτη προέδρου στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση αυτοκτονίας στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους, Μανπίτζ της Συρίας, είχε ως στόχο την ανατροπή της απόφασης του Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

(Βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση - ΠΡΟΣΟΧΗ! Σκληρό βίντεο)

Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, κατά την άποψη του, ο Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του να αποσυρθεί.

«Η επίθεση στη Μανμπίτζ ίσως είχε ως στόχο να επηρεάσει την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συρία. Όμως, καθώς έχω γίνει μάρτυρας της αποφασιστικότητας του Τραμπ, δεν νομίζω ότι θα κάνει ένα βήμα προς τα πίσω έπειτα από μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση».

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μετά από την ενημέρωση του Συριακού Παρατηρητηρίου για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μανμπίτζ:

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από έναν καμικάζι είχε στόχο ένα εστιατόριο όπου βρίσκονταν μέλη μιας αμερικανικής περιπόλου του συνασπισμού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτός ο διεθνής συνασπισμός επεμβαίνει στη Συρία από το 2014 εναντίον του ISIS, σε υποστήριξη των τοπικών κουρδικών δυνάμεων.

«Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στη Μανμπίτζ με στόχο τον διεθνή συνασπισμό τους τελευταίους δέκα μήνες», πρόσθεσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Η έκρηξη είχε στόχο απευθείας τον συνασπισμό», υπογράμμισε ακόμη.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωση του στο πρακτορείο προπαγάνδας, Amaq.

«Επίθεση που πραγματοποίησε βομβιστής καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικά έπληξε περίπολο του διεθνούς συνασπισμού στη Μανμπίτζ», ανέφερε το πρακτορείο Amaq, σε ανάρτησή του στο Telegram.

O διεθνής συνασπισμός υποστηρίζει τις Συριακές Ελεύθερες Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία που έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του τελευταίου θυλάκου του ISIS στην ανατολική Συρία.

Η επίθεση πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπίου (βόρεια), έχει υψηλό συμβολισμό: είναι υπό τον έλεγχο ενός στρατιωτικού συμβουλίου που συνδέεται με την FDS, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, οι FDS κάλεσαν στα τέλη Δεκεμβρίου το συριακό καθεστώς να αναπτύξει στρατεύματά του κοντά στην πόλη, προκειμένου να την προστατεύσει από μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις