ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Έτοιμος να συναντήσει τον Γκουάιδο ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Έτοιμος να συναντήσει τον Γκουάιδο ο Μαδούρο

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουάιδο, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός «πρόεδρος» της χώρας.

«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα (…), θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι (…) θα πάω εκεί» είπε ο Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο.

«Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο (…) θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο» σημείωσε ο Γκουάιδο, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την αυτο-ανακήρυξή του.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για μια «μεγάλη κινητοποίηση» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιωθεί η αποχώρηση του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές» επισήμανε ο Χουάν Γκουάιδο, που εμφανίστηκε σε μια πλατεία στο ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουάιδο ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Η ώρα έχει φθάσει για να πάρετε το μέρος του συντάγματος» είπε ο επικεφαλής της βουλής της Βενεζουέλας.

«Ταχθείτε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας».

Το Μεξικό προτείνει να φιλοξενήσει τους Μαδούρο και Γκουάιδο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Χουάν Γκουάιδο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.

«Σχετικά με το αν το Μεξικό μπορεί να επιτρέψει στα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη στη Βενεζουέλα να βασιστούν στη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος και μια ειρηνική διευθέτηση των αντιπαραθέσεων, το Σύνταγμά μας το καθορίζει: ναι, μπορούμε να το κάνουμε» δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως, ωστόσο, επισήμανε, ο πρόεδρος του Μεξικού, η βιωσιμότητα αυτής της πρότασης επαφίεται στη βούληση των Νικολάς Μαδούρο και Χουάν Γκουάιδο.

«Εάν οι δύο πλευρές το ζητήσουν, είμαστε εκείνοι στην καλύτερη θέση για να τους βοηθήσουμε, ωστόσο να διεξαχθεί διάλογος και, χωρίς προσφυγή στη βία, τα προβλήματα να επιλυθούν».

Ο Πομπέο σχεδιάζει να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επιθυμεί να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η κρίση στη χώρα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωνε το ταξίδι του Πομπέο στη Νέα Υόρκη.

Σχετικές ειδήσεις