ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι «27» ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση της Μέι για παράταση

Brexit: Οι «27» ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση της Μέι για παράταση
Σε δύσκολη θέση η Μέι
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Σκληραίνει τη στάση της Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Βρετανία, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι «27» ετοιμάζονται να απορρίψουν την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που ζητεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και προσανατολίζονται προς βραχύτερη παράταση.

Οι πρεσβευτές των «27» συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).

Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόμη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ένωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερο μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

Μέι: Eλπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία

«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit.

«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», σημείωσε η Μέι. «Είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία στο Ελληνικό: Νεκροί ο αντιπτέραρχος και η σύζυγός του

Καταδικάστηκαν οι «ληστές με το σίδερο» που βασάνισαν ηλικιωμένη στην Κυψέλη

Σχετικές ειδήσεις