ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Zodiac: Ο μανιακός δολοφόνος που δεν πιάστηκε ποτέ (pics+vids)

Zodiac: Ο μανιακός δολοφόνος που δεν πιάστηκε ποτέ (pics+vids)

Σκόρπισε τον τρόμο στην Καλιφόρνια - Σκότωσε 37 άτομα κι έστελνε επιστολές με γρίφους στις εφημερίδες

Σαδιστής, αδίστακτος, παρανοϊκά ιδιοφυής και καθ΄ έξιν φονιάς. Η διάσημη περίπτωση του αιμοσταγή δολοφόνου Zodiac παραμένει ανοικτή σχεδόν μισό αιώνα μετά την εφιαλτική δράση του, μπαίνοντας στη λίστα των πιο επικίνδυνων ασύλληπτων serial killers στα παγκόσμια αστυνομικά χρονικά.

Οι στόχοι του

Ο Zodiac κυνηγούσε κυρίως νεαρά ζευγάρια, που τα δολοφονούσε σε προσωπικές τους στιγμές είτε με όπλα είτε με μαχαίρι, σπέρνοντας τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνιας στα τέλη του 60 και κυρίως τη δεκαετία του 70.

Φέρεται να είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον πέντε φόνους, ενώ χρεώνεται ανεπίσημα 37 δολοφονίες στο σύνολο τους, καθώς είχαν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σαν ατυχήματα. Οι έρευνες για την σύλληψη του απέτυχαν, αφού δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία ενοχής για ορισμένους από τους κύριους υπόπτους.

Σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι εξουσίας κι απόδειξης της υπεροχής του, ο δολοφόνος επικοινωνούσε με τις αστυνομικές αρχές, στέλνοντας γράμματα σε μεγάλες εφημερίδες της εποχής. Κορόιδευε την αστυνομία με το ειρωνικό ύφος και τα χαρακτηριστικά κρυπτογραφημένα συνημμένα μηνύματα των επιστολών του, που ήταν τόσο περίπλοκα που δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικά σε ένα από αυτά έγραφε «Η αστυνομία δεν θα με συλλάβει ποτέ γιατί είμαι πολύ έξυπνος γι’ αυτούς».

Τα θύματά του

Τα νεαρά θύματα του ήταν ηλικίας 16-29 χρονών, ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια και τα σκότωνε είτε μαχαιρώνοντας τα είτε πυροβολώντας τα. Παρότι ο ίδιος ο Zodiac υποστηρίζει σε επιστολές του ότι σκότωσε 37 άτομα, οι ερευνητές της υπόθεσης συμφωνούν στην ύπαρξη μόνο 7 επιβεβαιωμένων θυμάτων από τα οποία τα 2 επιβίωσαν.

Τα πρώτα θύματά του ήταν ο 17άχρονος David Arthur Faraday και η 16άχρονη Betty Lou Jensen, που είχαν βγει για το πρώτο τους ραντεβουδάκι. Τους πυροβόλησε στις 20 Δεκεμβρίου 1968.

Η δεύτερη επίθεση έγινε σε ένα πάρκινγκ στις 4 Ιουλίου του 1969. Θύματα ο 19άχρονος Michael Renault Mageau και η 22άχρονη Darlene Elizabeth Ferrin. Ο πρώτος καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ η δεύτερη αφήνει την τελευταία της πνοή μόλις φτάνει το ασθενοφόρο.

Το τρίτο χτύπημα του Zodiac είναι στις 27 Σεπτεμβρίου 1969. Μαχαιρώνει με μανία τον 20άχρονο Bryan Calvin Hartnell και την 22άχρονη Cecelia Ann Shepard. Για ακόμη μια φορά, ο Hartnell επιβιώνει παρά τις 8 βαθιές πληγές του, ενώ η Shepard υποκύπτει στα τραύματα της 2 ημέρες αργότερα.

Η τελευταία επίσημα αναγνωρισμένη περίπτωση δολοφονίας από τον Zodiac είναι αυτή του 29άχρονου οδηγού ταξί, Paul Lee Stine, που τον πυροβόλησε μέσα στο αυτοκίνητο του στις 11 Οκτωβρίου 1969.

Υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τα ανεξακρίβωτα θύματα του, που λόγω ελλιπών στοιχείων και των διαστροφικών μιμητών του, δεν του έχουν…αναγνωριστεί! Αλλά σύμφωνα με μια σειρά από επιστολές που στάλθηκαν σε τρεις διαφορετικές εφημερίδες, αναφέροντας λεπτομέρειες που μόνον ο δολοφόνος θα μπορούσε να γνωρίζει, ανεπίσημα θεωρείται ένοχος.

Οι ανατριχιαστικές επιστολές

O Zodiac μετά από κάθε επίθεση του επικοινωνούσε με τις τοπικές αρχές και τις εφημερίδες. Αρχικά με τηλεφωνήματα, αλλά στην πορεία προτίμησε επιστολές. Όλες χειρόγραφες (μετά με κολάζ γραμμάτων από εφημερίδες και στη συνέχεια δακτυλογραφημένες) προς εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, συντάκτες, ερευνητές ντετέκτιβ της υπόθεσης αλλά κατά βάση το αστυνομικό τμήμα του Los Angeles, θέτοντας τους περιπαικτικούς γρίφους σχετικά με την ταυτότητα και τα σχέδια του. Από τους 4 συνολικά κωδικοποιημένους γρίφους μόνο ο ένας έχει λυθεί.

Ενίοτε προειδοποιούσε για χτυπήματα και δολοφονίες που τελικά δεν διέπραττε, ενώ πάντα υπέγραφε με τον χαρακτηριστικό κύκλο με τον σταυρό μέσα. Στις τελευταίες επιστολές του, όταν οι ειδικοί αμφισβητούσαν τις πράξεις του, συνήθιζε να κρατάει σκορ των επιτυχιών του και των αποτυχιών της αστυνομίας.

Ποιος ήταν ο Zodiac;

Πολλοί θεωρήθηκαν ύποπτοι για τους φόνους που διέπραξε ο Zodiac. Οι επικρατέστεροι, ανάμεσά τους, ήταν ο Arthur Leigh Allen, ένας παιδεραστής που πέθανε το 1992 σε ηλικία 58 ετών, λόγω κακής υγείας και ο Theodore Kaczynski, πρώην μέλος της συμμορίας του Charles Manson, τον οποίο υπέδειξε ο ίδιος του ο αδελφός ως τον Zodiac.

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Allen ήταν ότι είχε το ίδιο μοντέλο γραφομηχανής με τον δολοφόνο, φορούσε ρολόι χειρός μάρκας Zodiac κι έμενε κοντά στον τόπο των πρώτων εγκλημάτων.

Παρ’ όλο που η αστυνομία διεξήγαγε εξονυχιστικούς και εξαντλητικούς ελέγχους, δεν προέκυψε τίποτα που να συνδέει τις δύο υπόπτους με τις δολοφονίες που διέπραξε ο Zodiac.

Πώς σταμάτησαν οι φόνοι;

Oι φόνοι σταμάτησαν το ίδιο ξαφνικά όπως άρχισαν. Εικάζεται ότι ο Zodiac είτε πέθανε είτε εκτίει μακρόχρονη ποινή φυλάκισης για κάποιο άλλο έγκλημα, το οποίο δεν συνδέθηκε με τους συγκεκριμένους φόνους.

Η υπόθεση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ παραμένει ανοικτή, με κατά καιρούς νέες έρευνες -ακόμα κι από το FBI- ύστερα από την εμφάνιση νέων στοιχείων.

Όπως η άλυτη υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, έτσι και αυτή του Zodiac, μπαίνει στο χρονοντούλαπο, μέχρι η αστυνομία να καταφέρει να αναπτύξει ένα πλήρες προφίλ DNA που να ταιριάζει με κάποιον ύποπτο. Μέχρι τότε η φαντασία θα οργιάζει, το μυστήριο θα παραμένει άλυτο και ύποπτοι θα ανακαλύπτονται διαρκώς, ακόμα ανάμεσα και στα πιο απίθανα πρόσωπα.