ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός: Θα «ψηθεί» η Ευρώπη - Συναγερμός για το νέο κύμα καύσωνα

Καιρός: Θα «ψηθεί» η Ευρώπη - Συναγερμός για το νέο κύμα καύσωνα
AP

Η βορειοδυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα καύσωνα αυτήν την εβδομάδα, έπειτα από εκείνο στα τέλη Ιουνίου, και ιδίως το Παρίσι που τέθηκε σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού.

Από τη Γαλλία στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν για τη ζέστη που καταφθάνει. Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στα ύψη και οι θερμοκρασίες να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, προτού καταγράψουν πτώση στα τέλη της εβδομάδας.

Στη Γαλλία, ο καύσωνας αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, 46 βαθμοί Κελσίου την 28η Ιουνίου στο Βεράρζ (νότια). Αυτή τη φορά «δεν αναμένουμε κορύφωση της θερμοκρασίας στους 45-46 βαθμούς Κελσίου» επισήμανε η Météo-France. Στο Παρίσι, εντούτοις, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ ζέστης. «Για την Πέμπτη, προβλέπουμε 41 ή και 42 βαθμούς Κελσίου κι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου του 1947» υπογράμμισε ο Φρανσουά Γιομπάρ, μετεωρολόγος της Météo-France.

Επομένως, οι Aρχές στη γαλλική πρωτεύουσα έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού ενεργοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα στο επίπεδο 3 (στην τετράβαθμη κλίμακα), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία «κλιματιζόμενων αιθουσών» στα δημόσια κτίρια και την παροχή τακτικής φροντίδας στους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.

Εκτός του Παρισιού, περισσότερες από 20 περιοχές, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένονται επίσης στις μητροπόλεις στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, ιδίως στη Φλωρεντία και τη Φεράρα.

«Την Πέμπτη, η υψηλή ζέστη με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι στη Γαλλία θα πλήξει και το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Είναι πολύ πιθανό, για πρώτη φορά, σε αυτές τις τρεις χώρες ο υδράργυρος να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου (τα απόλυτα ρεκόρ είναι 39,9 βαθμοί Κελσίου στο Λουξεμβούργο, 38,8 βαθμοί στο Βέλγιο, 38,6 βαθμοί στην Ολλανδία). Προβλέπουμε θερμοκρασίες στους 40 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και στους 41 βαθμούς, κάτι το πρωτόγνωρο» εξήγησε ο Φρανσουά Ζομπάρ.

Στο Βέλγιο, το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (IRM) εξέδωσε «συναγερμό για ζέστη» έως την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Την Πέμπτη «η ζέστη θα είναι αποπνικτική στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας» επισημαίνει το IRM στον ιστότοπό του.

Η Αυστρία, από την πλευρά της, κήρυξε σε «πορτοκαλί» συναγερμό το δυτικό τμήμα της χώρας για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία στους πολίτες στη Γερμανία, όπου στα τέλη Ιουνίου καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας, 38,6 βαθμοί Κελσίου, στο Βρανδεμβούργο, κάτι το πρωτόγνωρο τα τελευταία 70 χρόνια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχεδόν το 50% των Γερμανών (47%) εκφράζει τον φόβο του για τα κύματα καύσωνα έναντι 41% που δεν ανησυχεί, σύμφωνα με μια έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild.