Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Θεοφάνεια: Πώς εορτάζονται στο Φανάρι και τη μακρινή Σκανδιναβία (video)

Newsbomb

Στο Φανάρι σε εξέλιξη βρίσκεται η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων από τον οικουμενικό πατριάρχη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ θα ακολουθήσει ο αγιασμός των υδάτων. Η λειτουργία πραγματοποιείται με αυστηρά μέτρα, και ελάχιστους πιστούς.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Στέλιος Μουχλίδης αντιπρόεδρος κοινότητας Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχει αρχίσει η λειτουργία από τον οικουμενικό Πατριάρχη. Κάθε χρόνο έχουμε πολλούς πιστούς εδώ, αλλά φέτος είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει εδώ, στις 12 η ώρα Τουρκίας. Θα πέσουν για το σταυρό, εχτές μόλις μας έδωσαν άδεια από το κράτος», είπε ο κ. Μουχλίδης.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Κλεόπας.

«Τα Θεοφάνεια φέτος είναι δύσκολα. Προετοιμαζόμουν να ταξιδέψω στη Δανία γιατί προσφάτως μας δωρίσθηκε ένας ναός, και μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων θα είχαμε και τη ρίψη του σταυρού σε μια λίμνη. Αλλά η Σουηδία έκλεισε τα σύνορα με τη Δανία λόγω της μετάλλαξης του ιού, οπότε παρέμεινα στη Στοκχόλμη. Εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. Οι τρεις μεγάλες ΜΕΘ έχουν γεμίσει από ασθενείς. Στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μόνο οχτώ άτομα, και τηρούμε το μέτρο. Κάθε πολιτεία και κάθε κράτος προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά επιδεινώθηκε η κατάσταση. Στη Στοκχόλμη δεν έχουμε επιχειρήσει να ρίξουμε σταυρό. Στη Δανία ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια», είπε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο Νίκος Παπαχρήστου, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Δεν θα μπορούσε η σημερινή μέρα να αποτελέσει εξαίρεση. Αυτή την ώρα τελείται η Θεία Λειτουργία, και όταν ολοκληρωθεί θα έρθει ο παναγιότατος να καθαγιάσει τα ύδατα, τηρώντας την παράδοση εδώ. Τα νερά είναι κρύα, αλλά οι καρδίες των ανθρώπων ζεστές. Με την πίστη τους οι άνθρωποι θα κολυμπήσουν να πιάσουν το σταυρό και φέτος. Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δεν διευκόλυναν όλους όσοι ήθελαν να βρεθούν σήμερα εδώ», είπε ο κ. Παπαχρήστου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένοπλες Δυνάμεις: Τέλος η θρυλική «καναδέζα» - Αυτό θα είναι το νέο «εθνικό όχημα»