Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Γυναίκες διαδήλωσαν για «ψωμί και ελευθερία» - Προειδοποιητικά πυρά από τους Ταλιμπάν

Newsbomb

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο στο Αφγανιστάν από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν «ψωμί, δουλειά και ελευθερία»

Γυναίκες βγήκαν στους δρόμους στην Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Κατά τη διάρκεια της σπάνιας για τα δεδομένα της χώρας διαδήλωσης ακούστηκαν να φωνάζουν «ψωμί, δουλειά και ελευθερία».

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι μαχητές Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν πολλές από αυτές, κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να διαλύσουν την πορεία που έγινε έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η διαμαρτυρία έγινε δύο ημέρες πριν οι Ταλιμπάν «γιορτάσουν» την πρώτη επέτειο από την κατάληψη του Αφγανιστάν, με τη χώρα να βυθίζεται στο χάος.

Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει μαχητές των Ταλιμπάν να διαλύουν βίαια τη διαδήλωση στην Καμπούλ. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η μαχητική ομάδα κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν και είναι σπάνιο για τις γυναίκες της χώρας να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε πορείες.

Ένα χρόνο μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, είναι η χειρότερη στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το υγειονομικό σύστημα της χώρας ασφυκτιά από περιστατικά χολέρας λόγω έλλειψης των βασικών συνθηκών υγιεινής, όπως πόσιμο νερό και επαρκές αποχετευτικό σύστημα, και τα περιστατικά αυξάνονται διαρκώς.

Το ποσοστό φτώχειας στη χώρα αυξάνεται καθώς έχει επιδεινωθεί από την ξηρασία και τον πληθωρισμό, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.