Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Xάος στη Βαλτιμόρη- Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ θέτει την Εθνοφρουρά σε συναγερμό (vid)

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά λόγω των ταραχών που σημειώνονται στη Βαλτιμόρη, ανήμερα της κηδείας του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι ο οποίος απεβίωσε ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση.

Η νέα Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κατάσταση στη Βαλτιμόρη και τόνισε πως το υπουργείο της είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε βοήθεια στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στην ίδια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Ομπάμα συνομίλησε με την δήμαρχο της Βαλτιμόρης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ, σχετικά με τις ταραχές.

Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ο ένας εκ των οποίων δεν έχει ακόμη ανακτήσει τις αισθήσεις του, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας στην πόλη.

Η τοπική ομάδα μπέιζμπολ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κατόπιν διαβούλευσης με την αστυνομία έναν αγώνα που επρόκειτο να δοθεί το βράδυ της Δευτέρας (πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) εξαιτίας των ταραχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του νεαρού Αφροαμερικάνου, ενώ ήταν κρατούμενος της αστυνομίας “αρνήθηκε να υπακούσει τις διαταγές μας να διαλυθεί” και τα “πολύ επιθετικά και βίαια” μέλη της ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς χρησιμοποιώντας “ρόπαλα, τούβλα και άλλα όπλα”.

Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και λεηλάτησαν ένα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, πόλους έλξης για τους τουρίστες.

Ο Γκρέι συνελήφθη όταν προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης σε μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα. Έφερε ένα μαχαίρι και οι αστυνομικοί τον οδήγησαν σε ένα αστυνομικό βαν προκειμένου να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα.

Σε κάποιο σημείο ο Γκρέι τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική του στήλη, ένα τραύμα που απέβη μοιραίο για την ζωή του. Σύμφωνα με την ηγεσία της αστυνομίας οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να του προσφέρουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και δεν του είχαν φόρεσαν τη ζώνη ασφαλείας.

Τουλάχιστον 3000 άνθρωποι, συγγενείς , φίλοι και απλοί πολίτες που δεν τον γνώριζαν προσωπικά παρέστησαν στην κηδεία του νεαρού Αφροαμερικανού, ενώ πολλοί πολίτες είχαν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά μπροστά από την εκκλησία των Βαπτιστών New Shiloh.