Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεντάγωνο εκπαιδεύεται «για τον παγκόσμιο πόλεμο που έρχεται» με υλικό από επεισόδια στην Ελλάδα

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Το έτος είναι 2030. Ξεχάστε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, τα ρομπότ-οικοιακές βοηθοί και τα κυλιόμενα πεζοδρόμια που μας υποσχέθηκαν. Δεν πρόκειται να συμβούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον είναι συνολικά άγνωστο.

Σύμφωνα με ένα εκπαιδευτικό βίντεο του αμερικανικού Πενταγώνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αποκαλυπτική ιστοσελίδα “The Intercept” (του ιδρυτή του Ebay, Pierre Omidyar), το μέλλον των αστικών κέντρων στον πλανήτη θα θυμίζει ένα δυστοπικό αμάλγαμα ταινιών επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή κάτι μεταξύ «Απόδρασης από τη Νέα Υόρκη», Robocop και Mad Max, όπου θα κυριαρχεί το χάος, οι συμμορίες, τα συνδικάτα του εγκλήματος και οι κακόβουλοι χάκερς, σε έναν βίαιο και περιπλεγμένο ταξικό πόλεμο.

pentagon video riot 001

Τουλάχιστον αυτό είναι το σενάριο που περιγράφεται στο βίντεο, που περιέχει, ανάμεσα σε άλλα, φωτογραφίες από κοινωνικές συγκρούσεις και οδομαχίες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Μεγαλουπόλεις: Το αστικό μέλλον, η αναδυόμενη πολυπλοκότητα». Ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών, που χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση στο «Ειδικό Πανεπιστήμιο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου». Και φυσικά, η μόνη «ασπίδα» ανάμεσα στο χάος και τους καλούς ανθρώπους του Λάγος, της Ντάκα ή της Αθήνας είναι ο Αμερικανικός Στρατός, σύμφωνα με το βίντεο, το οποίο αποκτήθηκε έπειτα από αίτημα της ιστοσελίδας βάσει του βορειοαμερικανικού νόμου περί της «ελευθερίας των πληροφοριών».

Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε ως μέρος ενός σεμιναρίου υπό τον τίτλο «Προηγμένες Ειδικές Επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στο μάθημα της «αναδυόμενης τρομοκρατικής απειλής». Το πανεπιστήμιο του Πενταγώνου λειτουργεί υπό την αμερικανική «Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων», την οργάνωση-ομπρέλα για τις ελίτ μονάδες του αμερικανικού στρατού.

pentagon video riot 002

Ως «Μεγαλουπόλεις» περιγράφονται, εξ ορισμού, οι αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων και το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζονται ως πηγή ανησυχίας και έρευνας για το στρατό των ΗΠΑ. Μια στρατιωτική έκθεση του 2014, με τίτλο «Οι Μεγαλουπόλεις και ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών», προειδοποιούσε ότι «ο στρατός είναι απροετοίμαστος. Παρά το γεγονός ότι έχει μια μακρά ιστορία στον τομέα των αστικών μαχών, ποτέ δεν ασχολήθηκε με ένα περιβάλλον τόσο περίπλοκο. Μια ξεχωριστή μελέτη του αμερικανικού Στρατού που δημοσιεύθηκε το 2016 επισημαίνει το γεγονός ότι στρατός των ΗΠΑ είναι «ανίκανος να λειτουργήσει εντός των μεγαλουπόλεων». Και αυτοί ακριβώς οι φόβοι αντανακλώνται στο επίμαχο βίντεο.

Καθώς το σενάριο του φιλμ εξελίσσεται, «βομβαρδιζόμαστε» από μια λίστα ενδημικών δεινών σε αυτό το νέο αστικό περιβάλλον: «εγκληματικά δίκτυα», «υποβαθμισμένες υποδομές», «θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις», «εξαθλίωση», «φτωχογειτονιές», «ανοικτές χωματερές και υπερχειλισμένους υπόνομους» και μια «διαρκώς αυξανόμενη κι εκρηκτική μάζα ανέργων ». Ο ζοφερός κατάλογος συνοδεύεται από φωτογραφίες οδομαχιών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία και δρόμους «πνιγμένους» στα σκουπίδια από πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου.

pentagon video riot 003

Και καθώς ο αφηγητής προειδοποιεί ότι η «καπιταλιστική ανάπτυξη θα μεγεθύνει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών», το πλάνο μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη. Κοιτώντας από το υψηλότερο σημείο της 3ης Λεωφόρου, το κοινό αναρωτάται, αν μια μέρα «ο στρατός αναγκαστεί να προστατεύει καθημερινά εκείνους τους λίγους που θα διαθέτουν την οικονομική άνεση να δειπνήσουν τρώγοντας μοσχαρίσιες μπριζόλες των 57 δολαρίων, ενάντια στο πλήθος των φτωχών προλετάριων που θα αναγκάζονται να ψάχνουν στα σκουπίδια για αποφάγια προκειμένου να επιβιώσουν».

«Αυτός είναι ο κόσμος του μέλλοντός μας», προειδοποιεί ο αφηγητής των «Μεγαλουπόλεων». «Είναι ένα μέλλον για το οποίο δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο εσωτερικό της χώρας και είναι αναπόφευκτο. Η απειλή είναι σαφής. Η κατεύθυνσή μας μένει να καθοριστεί. Το μέλλον είναι αστικό».

Source: TheIntercept.com