Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Το «όχι» επικράτησε - Ο Ρέντσι θα υποβάλλει την παραίτησή του (video)

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Ειδήσεις | Δημοψήφισμα Ιταλία: Στο διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό, ο Ματέο Ρέντσι παραδέχτηκε την ήττα του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και ανακοίνωσε πως θα υποβάλλει τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την παραίτησή του.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του Όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.

Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του Όχι στο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105.

Βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής (4/12) για την συνταγματική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων.

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI δίνει στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61%.

Οι εκτιμήσεις αυτές παραπέμπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα για τον Ρέντσι από εκείνη που προέβλεψαν τα exit poll.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ΝΑΙ» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος.

Το «ΟΧΙ» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του Ρέντσι

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, μετά την ανακοίνωση των exit polls που δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός υπέστη βαριά ήττα στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί. "Ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν", δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia.

«Mια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί» λέει ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Τα έκανε «μούσκεμα» ο Ρέντσι: Ξέχασε την ταυτότητά του!

Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την γκάφα του Ιταλού «premier», Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πήγε μεν να ψηφίσει αλλά ξέχασε να πάρει μαζί του την ταυτότητά του.

Ο Ρέντσι εισήλθε στην αίθουσα και είπε στην εφορευτική επιτροπή: «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

RENZI FAMILY2

Ένα από τα μέλη της επιτροπής, τον καθησύχασε λέγοντάς του: «Μην ανησυχείτε, σας αναγνωρίζουμε».

Σημειώνεται πως στην Ιταλία ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως αν έστω ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής αναγνωρίσει τον ψηφοφόρο τότε, ακόμα και χωρίς έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του, έχει δικαίωμα ψήφου.

Ψήφισε ο «Καβαλιέρε», αλλά τα φλας άστραψαν για τη Φραντσέσκα...

Στην κάλπη προσήλθε και ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Forza Italia», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά την παράσταση έκλεψε η 30χρονη σύντροφός του, Φραντσέσκα Πασκάλε.

berlusconi

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους πολίτες, έριξε το «καρφί» του εναντίον του Ματέο Ρέντσι, λέγοντας: «Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία».

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για το ιταλικό δημοψήφισμα

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το δημοψήφισμα στην Ιταλία