Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Αυτά είναι τα σχέδια απεγκλωβισμού των παιδιών - Το μήνυμά τους μέσα από τη σπηλιά (vid)

Newsbomb

Την απομάκρυνση των παιδιών που είναι παγιδευμένα εδώ και 12 ημέρες μέσα σ' ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, σχεδιάζουν οι διασώστες, την ώρα που τα ίδια τα παιδιά στέλνουν μήνυμα ελπίδας στους δικούς τους ανθρώπους.

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ταϊλάνδη για τους 12 εφήβους και τον προπονητή τους που έχουν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους και ήδη άρχισε η εκπαίδευση των παιδιών στη χρήση μάσκας κατάδυσης. Ένα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απαλύνει κάπως τους φόβους των γονιών τους.

Δείτε το βίντεο στη gallery του Newsbomb.gr

Εν τω μεταξύ, οι διασώστες εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα απεγκλωβίσουν τα παιδιά. Κάποια από τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνσή τους είναι τα εξής:

Αναμονή για να πέσει η στάθμη των υδάτων

Αυτό θα επέτρεπε στα παιδιά να βγουν πεζή από το σπήλαιο, με πολύ λίγα τμήματα που να πρέπει να διασχίσουν υποβρυχίως με μάσκες.

Αυτή είναι η επιλογή που προκρίνεται από τους διασώστες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα άντλησης, με τη βοήθεια γιαπωνέζων μηχανικών.

«Η κύρια αποστολή μας παραμένει η άντληση των υδάτων», διευκρίνισε σήμερα ο Ναρονγκσάκ Οσοτακόρν, επικεφαλής του πυρήνα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

tailandi 3

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Η κατάδυση

Είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που οι αρχές εύχονται να αποφύγουν. Όμως αν η άνοδος της στάθμης των υδάτων ξαναρχίσει με τις βροχές που έχουν προαναγγελθεί για αύριο Παρασκευή (06/07), μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή.

«Η κατάσταση επείγει επειδή μπορεί να έχουμε περισσότερη βροχή που θα μπορούσε να πλημμυρίσει και πάλι το σπήλαιο, κάτι που θα καταστούσε τη διάσωση πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη», εκτιμά ο Τόρστεν Λέχλερ, ένας γερμανός ειδικός στις καταδύσεις που συμμετέχει στην ομάδα διάσωσης.

«Σήμερα το πρωί ετοιμάσαμε τους 13 καταδυτικούς εξοπλισμούς» ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επείγουσα απομάκρυνση των παιδιών από το σπήλαιο, εφόσον χρειασθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ορατότητα είναι μηδέν, ο χώρος είναι περιορισμένος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ματ Φιτζέραλντ, δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Κατάφερε να κάνει ένα μέρος της διαδρομής υποβρυχίως, όμως δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι το τέλος.

tailandi 3

Απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο

Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.

«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.

Αποστολή ενός παιδιού ως προσκόπου

Ο κυβερνήτης ανέφερε μια ήδη δοκιμασμένη τακτική για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα πιο φοβισμένα από τα θύματα: πρόκειται για την εθελοντική αποστολή ενός πρώτου παιδιού ως προσκόπου - ώστε οι διασώστες να μπορέσουν στη συνέχεια να δείξουν στην υπόλοιπη ομάδα μια φωτογραφική απόδειξη πως έφθασε στην άκρη.

Οι Ταϊλανδοί διασώστες λένε ότι τα παιδιά μπορούν να βγουν «ένα-ένα», χωρίς να διευκρινίζουν το διάστημα που θα μεσολαβεί ανάμεσα στις εξόδους. Η επιστροφή στο σπήλαιο με μια απόδειξη ζωής θα έπαιρνε έξι ώρες σε έναν δύτη, άρα προϋποτίθεται ότι δεν θα υπάρχει πίεση χρόνου.

Φορεία με μπουκάλα οξυγόνου

«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα είδος φορείου με μια μπουκάλα οξυγόνου, μια πλήρη μάσκα, και να τα τραβήξουμε προς την έξοδο χωρίς να χρειαστεί να κολυμπήσουν. Είναι μια τεχνική που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί», πρότεινε ο Μπιλ Γουαϊτχάουζ, αντιπρόεδρος του βρετανικού Συμβουλίου Διασώσεων σε Σπήλαια, όταν ερωτήθηκε από το BBC.

Προς το παρόν, οι Ταϊλανδοί διασώστες δεν έχουν αναφέρει την επιλογή αυτή.

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Στην Τουρκία Ευρωπαίοι δικηγόροι

Survivor - Spoiler: Μετά τον Αγόρου ποιος; Η διαρροή για την τελική τετράδα...