ΚΥΠΡΟΣ

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Γκουτέρες για τουρκικές προκλήσεις και Βαρώσια

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Γκουτέρες για τουρκικές προκλήσεις και Βαρώσια
AP Photo

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, είχε το βράδυ της Τρίτης (25/8) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο, ανάμεσα σε άλλα, συζήτησε το θέμα των τουρκικών απειλών για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υπό συνθήκες κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι προθέσεις αυτές της Τουρκίας σε σχέση με το Βαρώσι, όπως και η γενικότερη προκλητική συμπεριφορά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εμπίπτουν ξεκάθαρα στο προωθούμενο από την Άγκυρα, σχέδιο για εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης, όπως αυτή προβλέπεται από τις Συμφωνίες Κορυφής και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και προώθηση λύσης που θα θέτει την ταφόπλακα στην όποια ελπίδα για ουσιαστική επανένωση της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος ζήτησε την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ και επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης ανοικοδόμησης της πόλης και επανεγκατάστασης των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη. Μια τέτοια κίνηση - αναφέρεται στην ανακοίνωση - θα μπορούσε να καταστεί ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα ενίσχυε την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, ο Προέδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και δέσμευσή του για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, και στο πλαίσιο της κοινής συναντίληψης που επετεύχθη στις 25 Νοέμβριου 2019 στο Βερολίνο, σε ένα σωστό περιβάλλον που θα είναι υποβοηθητικό και ενισχυτικό προς την προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες μέσα στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ωμή απειλή πολέμου από Τσαβούσογλου: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα»