ΚΥΠΡΟΣ

Σοκαρισμένη η Κύπρος από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση -Δεύτερη μαρτυρία για τον Μητροπολίπη

Σοκαρισμένη η Κύπρος από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση -Δεύτερη μαρτυρία για τον Μητροπολίπη

Ανάσταση η Κύπρος μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις - Πρόθυμη να έρθει στην Κύπρο και να προβεί σε καταγγελία σε βάρος του πρώην Μητροπολίτη, είναι και δεύτερη γυναίκα.

Το ραντεβού είναι ανοικτό λόγω της κατάστασης με τους περιορισμούς στα ταξίδια, αλλά η Αστυνομία επικοινώνησε προχθές μαζί της και η γυναίκα διαβεβαίωσε τους ανακριτές ότι επιθυμεί να δώσει γραπτή κατάθεση για να αναφέρει τα όσα κατ’ ισχυρισμόν βίωσε πριν αρκετά χρόνια, όταν ο υπό αναφορά ιερωμένος είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Χθες, πηγή της Αρχιεπισκοπής είχε δηλώσει επί του θέματος, μετά από αναφορές ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε καταγγείλει στον Αρχιεπίσκοπο τη συμπεριφορά του πρώην Μητροπολίτη και δεν έκανε οτιδήποτε, ότι η Εκκλησία έχει τις δικές της δικαστικές διαδικασίες, που ενεργοποιούνται εφόσον στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον μέλους της.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ πως την περασμένη βδομάδα κλιμάκιο της Αστυνομίας μετέβη στην Αρχιεπισκοπή για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ώστε αυτός να καταθέσει τι γνωρίζει για την υπόθεση αυτή.

Σημείωσε ακόμη πως η γυναίκα αυτή είχε προβεί στην καταγγελία της και πριν κάποια χρόνια στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, ωστόσο, δεν έκρινε τη μαρτυρία της ως αξιόπιστη. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως εφόσον υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες και επαρκή στοιχεία ο Αρχιεπίσκοπος «δεν χαρίζεται» ειδικά σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους παραπτώματα. Πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία και να δούμε το αποτέλεσμα αστυνομικής έρευνας. Όταν η αστυνομική έρευνα προχωρήσει και δείξει ότι υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες ώστε να στοιχειοθετείται μια υπόθεση, η Εκκλησία πάντοτε βλέπει τα θέματα αυτά που αφορούν μέλη της, ανέφερε η εκκλησιαστική πηγή.

Πρόσθεσε πως η Εκκλησία «έχει το δικό της δικαστήριο έχει Επιτροπή που ορίζεται από την Ιερά Σύνοδο που εξετάζει μαρτυρίες, έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία, υλικό κ.λπ.». Σημείωσε περαιτέρω πως «κάθε μητρόπολη έχει το δικό της δικαστήριο για τους δικούς τους ιερωμένους. Η ποινή που μπορεί να επιβάλει ένας δεσπότης από μόνος του φτάνει μέχρι έξι μήνες αργία. Δεν μπορεί να καθαιρέσει από μόνος του. Για να προβεί σε μεγαλύτερες ποινές δηλαδή επ’ αόριστο αργία, η καθαίρεση κ.ο.κ, πρέπει ο δεσπότης αυτός να φέρει το θέμα στη Σύνοδο για να το εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή της Συνόδου, που αποτελείται από αρχιερείς αλλά και από κληρικούς-νομικούς», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ χθες, Επαρχιακό Δικαστήριο στη Λευκωσία παρέπεμψε την πρώτη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης για εκδίκαση ενώπιον Κακουργιοδικείου, μετά που η Αστυνομία προχώρησε στην καταχώρησή της. Κατηγορούμενος είναι προπονητής στίβου και μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι τέσσερις γυναίκες πρώην αθλήτριες τις οποίες προπονούσε. Οι κατηγορίες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο αφορούν σε άσεμνη επίθεση και σεξουαλική εκμετάλλευση. Το δικαστήριο όρισε την 29η Μαρτίου ως την πρώτη ημέρα εμφάνισης του κατηγορούμενου ενώπιον του Κακουργιοδικείου όπου αναμένεται να του απαγγελθούν οι κατηγορίες και ν’ απαντήσει κατά πόσον παραδέχεται ή όχι ενοχή.

Σε μία άλλη εξέλιξη, πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι εντός των επόμενων 24ώρων θα προσέλθει στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ο πολιτικός εναντίον του οποίου υπεβλήθη καταγγελία από γυναίκα για σεξουαλική παρενόχληση, όταν αυτή ήταν 24 ετών. Μετά τη λήψη της κατάθεσής του και ανάλογα με τα όσα θα αναφέρει, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη.

Για εργασιακό εκφοβισμό

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΣΕΚ κατήγγειλε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων γιατρό για εργασιακή παρενόχληση καθαρίστριας. Όπως δήλωσε στον «Φ» η γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, Δέσπω Ησαΐα, την περασμένη βδομάδα η συντεχνία προέβη σε γραπτή καταγγελία σε βάρος γιατρού ο οποίος φέρεται ότι άσκησε εργασιακό εκφοβισμό σε καθαρίστρια και ότι την απείλησε ότι θα την απολύσει.

Η ΣΕΚ ζήτησε, μάλιστα, την απομάκρυνση της καθαρίστριας από τον χώρο που βρίσκεται σήμερα μέχρι να περατωθεί η έρευνα. Σύμφωνα με την κ. Ησαΐα, ο γιατρός φέρεται να σχολίαζε την εμφάνιση της καθαρίστριας και της ανέφερε ότι «αν συνεχίσεις να έρχεσαι έτσι, θα φύγεις που δαμέσα». Κατά την ίδια, ο εργασιακός εκφοβισμός περιλαμβάνεται στον ίδιο νόμο με τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.