ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης για δηλώσεις Τατάρ: «Ο ίδιος έλεγε πως είμαστε διαφορετική φυλή»

Αναστασιάδης για δηλώσεις Τατάρ: «Ο ίδιος έλεγε πως είμαστε διαφορετική φυλή»
Αναστάτωση με την ανάκληση διαβατηρίων
cyprustimes

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη – Απαντά στους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για ανάκληση διαβατηρίων

Αναλυτικότερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου στις 23/8, να ανακληθούν τα κυπριακά διαβατήρια 14 Τουρκοκύπριων αξιωματούχων κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις αντιδράσεις του απάντησε ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με γραπτή δήλωση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Θα μπορούσα να απαντήσω τεκμηριωμένα και με αυστηρότητα στα όσα ο κ. Τατάρ προβάλλει. Δεν θα το πράξω προς αποφυγή περαιτέρω όξυνσης, διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα είναι προς όφελος και των δυο κοινοτήτων. Από όσα αστήριχτα και αντικρουόμενα ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ θα περιοριστώ μόνο σε δύο επισημάνσεις: Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται πως η απόφαση είναι ρατσιστική και πως τάχα αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού με την απόφαση γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Σε απάντηση επιθυμώ να υπενθυμίσω στον κ. Τατάρ ότι ο ίδιος, με δημόσιες δηλώσεις του είχε αναφέρει επί λέξη: “…Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία.”

Επιπλέον, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: "Κατ’ αντίθεση των πιο πάνω ισχυρισμών, η Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, παραχώρησε 97,000 ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι κατέχοντες την κυπριακή ταυτότητα, που επιβεβαιώνει την κυπριακή υπηκοότητα, υπερβαίνουν τις 110.000. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων δεν ευσταθούν, αφού η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσώπων που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι, βεβαίως, το σύνολο των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων".

Ακόμα τονίζει πως ο " κ. Τατάρ ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κοινή Δημοκρατία των δύο λαών και ότι τα διαβατήρια εξασφαλίζονται ως φυσικό δικαίωμα που απορρέει από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Σε απάντηση επιθυμώ να παρατηρήσω πως: Η πιο πάνω ορθή διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση ή/και αντιφάσκει με τις θέσεις του κ. Τατάρ για διάκριση των Κυπρίων πολιτών σε δύο λαούς ή για τη λύση δύο κρατών που παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες που ο ίδιος επικαλείται. Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

Τατάρ: "Γιατί δεν αφαιρείς τα διαβατήρια και από πραξικοπηματίες;"

«Αν είναι να πάρεις το διαβατήριο πάρτο, δεν το χρησιμοποιώ, δεν ξέρω που είναι", ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο έθεσε το ερώτημα γιατί δεν παίρνει και τα διαβατήρια αυτών που πήραν μέρος στο πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «λένε "εάν είστε ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα σας πάρω το διαβατήριό σας".

Αν είναι να το πάρεις πάρτο. Εγώ εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο. Ούτε και ξέρω που βρίσκεται».

Διερωτήθηκε δε: «Στις 15 Ιουλίου 1974, μέλη της ΕΟΚΑ συμμετείχαν στο πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το διαβατήριο αυτών γιατί δεν το παίρνετε;».

Ο ίδιος, είπε, θα πάει ως εκεί που μπορεί να πάει με το διαβατήριο της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – προσθέτοντας ότι έχει ταξιδέψει με αυτό και όπου δεν μπόρεσε να πάει με το διαβατήριο του ψευδοκράτους, πήγε με το διπλωματικό διαβατήριο. Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι στην τ/κ κοινότητα βρίζουν όσους έχουν το διαβατήριο της ΚΔ. «Οι πολίτες μου αναγκάζονται πάρουν αυτό το διαβατήριο, το δικαιούνται όμως και το παίρνουν. Αν το έχει πάρει, το πήρε, εγώ δεν μπορώ να βρίσω κανέναν γι αυτό. Ήταν απαραίτητο και το πήραν. Άλλωστε και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να δώσει αυτό το διαβατήριο».

Για την συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί που αναφέρθηκε σε προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκίας, το οποίο η Άγκυρα επιθυμεί, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι την χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να δικαιώσει την στάση του στο Κραν Μοντάνα και τότε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ αναγκάστηκε να απαντήσει. «Ούτε η Τουρκία ούτε κι εμείς έχουμε πολιτική προσάρτησης. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δύο κράτη που θα ζούνε πλάι πλάι και αυτό μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο. αλλά ο Ακιντζί και οι οπαδοί του κατηγορούν με ψέματα την Τουρκία. Επειδή δεν ακολουθείται μια πολιτική όπως εσύ την θες (ΣΣ: ο Ακιντζί). Αλλά και ο ίδιος ξέρει ότι στην ομοσπονδία δεν υπάρχει ισότητα. Η πλειοψηφία μπορεί να επιβληθεί στη μειοψηφία». Σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης, οι Τ/κ θα αφομοιωθούν" πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο άρχισαν το 1571 και θα συνεχιστούν. Έγινε προσπάθεια, συνέχισε, να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, παρά το ότι αρχικά είχε λεχθεί πως χωρίς να είναι μέλη της Ένωσης η Τουρκία και η Ελλάδα αυτό δεν θα γινόταν, για να αποκοπεί η Τουρκία από την βόρεια Κύπρο». Ο Μουσταφά Ακιντζί, είπε ο κ. Τατάρ, συμφωνεί με αυτά, ήθελε να είναι ένα «έμπλαστρο» στην ΚΔ.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε την θέση ότι η απόφαση για τα διαβατήρια δείχνει πως η ΚΔ έχει μετατραπεί σε μια «ε/κ δημοκρατία, μια ελληνική δημοκρατία. Αυτό αποδείχθηκε με αυτή την απόφαση».

Εξήγησε ότι ο ίδιος γεννήθηκε το 1960 και τότε έπαιρναν μόνο το διαβατήριο της ΚΔ. «Ίσως ανανεώθηκε στα φοιτητικά μου χρόνια. Όμως εγώ εδώ και χρόνια δεν το χρησιμοποιώ, ούτε ξέρω που βρίσκεται».

Αρκετοί πολιτικοί στο ψευδοκράτος, συνέχισε, έχουν το διαβατήριο της ΚΔ αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί δεν το είχαν ανάγκη. «Οι Ε/κ προσπαθούν να προσωποποιήσουν ένα πολιτικό θέμα. Το χρησιμοποιούν ως απειλή». Υποστήριξε ότι η απειλή είναι προς τους «πολίτες» του ψευδοκράτους που θα ακολουθήσουν την δική του πολιτική και θα τοποθετηθούν ενάντια στην «ε/κ διοίκηση της βόρειας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην ΚΔ – θα τους αφαιρέσουν κι εκείνους τα διαβατήρια. «Κι αυτό είναι μια ενέργεια κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανήθικο, παράνομο, απαράδεκτο».

Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, προέβη σε μια κίνηση που περιείχε μεγάλη αντίφαση και δεν θα εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εναντίον του για το θέμα των διαβατηρίων, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι πρέπει να βλέπει κάποιος την πραγματικότητα πίσω από αυτό το θέμα και να μην στέλνει λάθος μηνύματα.

Για την Νέα Υόρκη ανέφερε ότι θα πάει να συναντήσει αξιωματούχους του ΟΗΕ «κι αν το κλίμα το επιτρέψει» και με την ε/κ πλευρά. Επανέλαβε ότι εάν θα υπάρξουν επίσημες, περιεκτικές συνομιλίες «πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του χθες βράδυ στον "Μπαϊράκ" ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να αρχίσουν νομικές διαδικασίες κάποιοι επιχειρηματίες στο δικαστήριο για την αφαίρεση διαβατηρίων, αλλά όχι ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της τουρκικής πλευράς στο θέμα του Βαρωσιού.

«Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να κάνουμε αυτή την πολιτική, όμως δεν είναι σωστό να μας αφαιρούνται τα ατομικά δικαιώματα στη λήψη διαβατηρίου. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Όμως, η απόφαση που λήφθηκε δεν είναι σωστή. Επειδή είμαστε ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι απειλή».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι είναι ορθή πολιτική η πολιτική τους στο θέμα του Βαρωσιού. «Δεν μπορούσαμε να κρατάμε κλειστό το Βαρώσι για ακόμα 47 χρόνια. Διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε βήματα προς τη δική μας καλή βούληση. Παρά τα όσα έθεσε επί τάπητος η Διοίκηση Βακουφιών, εμείς δεν ενεργούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε αυτό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να ξεπεραστούν οι αδικίες, για επιστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επί το πλείστον θα υπάρξει επιστροφή λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας».

Είναι περίεργος, συνέχισε, τι θα πει η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, έναντι αυτής της θέσης σε περίπτωση που πάει στο ΕΔΑΔ.

Αυτοί μένουν χωρίς κυπριακό διαβατήριο

Τα ονόματα Τουρκοκύπριων αξιωματούχων που χάνουν το κυπριακό τους διαβατήριο μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Kibris Postasi."

Πρόκειται για τους:

«Πρόεδρος» Έρσιν Τατάρ

«Πρωθυπουργός» Έρσαν Σανέρ

«Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού» Ολγκούν Αμτζάογλου

«Υπουργός Εσωτερικών» Κουτλού Εβρέν

«Υπουργός Υγείας» Ουνάλ Ουστέλ

«Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» Ναζίμ Τσαβούσογλου

«Υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών» Ρεσμιγιέ Τζάναλταϊ Έρογλου

«Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου

«Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» Κοράλ Τσαγμάν

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και τα τέσσερα μέλη της λεγόμενης επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων:

Ογουζχάν Χασιπόγλου, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Βεντάτ Γιορουτζού, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Τουλέν Σανέρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

Χασάν Σουνγκούρ, μέλος της «Προεδρικής Επιτροπής για το Άνοιγμα του Βαρωσιού»

ΠΗΓΕΣ: cyprustimes.com, alphalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.