ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Tιμητικό επίδομα 200 ευρώ στους αιχμάλωτους πολέμου του 1974 (vid)

Κύπρος: Tιμητικό επίδομα 200 ευρώ στους αιχμάλωτους πολέμου του 1974 (vid)
Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις:  Απόφαση για καταβολή τιμητικού μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ ελήφθη κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνου Πετρίδη, με αντιπροσωπεία των αιχμαλώτων.

«Αυτό το οποίο η πολιτεία μας έδωσε δεν είναι αντάλλαγμα για την προσφορά μας στην πατρίδα είναι αυτό το αίτημα το οποίο είχαμε τρία χρόνια σχεδόν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Είναι αντισταθμιστικό της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είχαμε και με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το έχουν στερήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της αντιπροσωπεία αιχμαλώτων πολέμου, Βάσως Χρίστου.

Το επίδομα θα παραχωρείται σε όλους τους αιχμαλώτους χωρίς κριτήρια ή άλλες διαδικασίες.

«Στην αιχμαλωσία ήμασταν όλοι κάτω από την ίδια σκεπή, Κάτω από το Θεό. Εκεί δεν ξεχώριζαν οι Τούρκοι ποιος ήταν ο πλούσιος και ποιος ήταν ο φτωχός», είπε ο κος Χρίστου.

Οι δικαιολογίες των αρμοδίων τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με τον κύριο Χρίστου ήταν αν σας δώσουμε εσάς θα ζητούν και άλλες ευπαθείς ομάδες. Με τον ίδιο να απορεί...

«Εμείς οι αιχμάλωτοι πολέμου είμαστε ευπαθείς ομάδα; Είμαστε οι παθόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και με αυτό το φακό θα έπρεπε η πολιτεία να μας δει τόσα χρόνια» δήλωσε επίσης ο κος Χρίστου.

Επόμενος στόχος των αιχμαλώτων πολέμου η μη αποκοπή σε περιπτώσεις πρόωρης σύνταξης, του 12%.

Διακαής πόθος των αιχμαλώτων είναι και μια τιμητική διάκριση που οφείλουν να αφήσουν ως παρακαταθήκη στα παιδιά και εγγόνια τους.

Ο κύριος Χρίστου εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και στους βουλευτές Νίκο Κέττηρο και Χρίστο Σενέκη, οι οποίοι, όπως είπε, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έγκριση του αιτήματος των αιχμαλώτων.

Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.