ΚΥΠΡΟΣ

Χριστόφιας: «Αγνώριστος και αλαζόνας» ο Ερντογάν

Χριστόφιας: «Αγνώριστος και αλαζόνας» ο Ερντογάν

«Αγνώριστο και αλαζόνα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, τον Τούρκο πρωθυπουργό, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με Τούρκους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, που επισκέπτονται την Κύπρο ως φιλοξενούμενοι του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Κυπριακό και το πώς οι συνομιλίες κατέληξαν στο αδιέξοδο.

Ως υπεύθυνο για το αδιέξοδο υπέδειξε τον Ντερβις Έρογλου, ο οποίος υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα, ερωτηθείς για το τι δέον γενέσθαι, τόνισε ότι από τη στιγμή που η άλλη πλευρά αρνείται τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο ίδιος επανάφερε στο τραπέζι την πρόταση του για την Αμμόχωστο, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες.

O κ. Χριστόφιας κατέστησε σαφές στους Τούρκους δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση «να κάνουμε πίσω και να σταματήσουμε τις έρευνες για φυσικό αέριο παρά τις απειλές της Αγκύρας», τονίζοντας ότι θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κανονιοφόρος και πειρατής της περιοχής.

Μάλιστα, είπε ότι ο κ. Ερντογάν σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από τον Ερντογάν των πρώτων χρονών εκλογής του, χαρακτηρίζοντάς τον «αγνώριστο και αλαζόνα».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε, τέλος, για τους στόχους της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.