ΚΥΠΡΟΣ

«Έρχονται πέτρινα χρόνια στην Κύπρο» λέει στέλεχος της World Bank

«Έρχονται πέτρινα χρόνια στην Κύπρο» λέει στέλεχος της World Bank

«Πέτρινα χρόνια έρχονται για την κυπριακή οικονομία προτού βελτιωθεί η κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, Senior Financial Economist στην Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank).

Ο κ. Στεφάνου είπε μάλιστα ότι η κατάσταση για την κυπριακή οικονομία θα γίνει ακόμα χειρότερη τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, θεωρεί πως η Κύπρος μπορεί να διατηρήσει το status του χρηματοοικονομικού κέντρου ενώ κατέγραψε κάποια θετικά στοιχεία του μνημονίου και κάποια αρνητικά.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως με το μνημόνιο η εποπτεία των τραπεζών γίνεται αυστηρότερη, αυξάνονται τα κεφάλαια και τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για ρευστότητα.

Από την άλλη, πιστεύει πως οι ημερομηνίες υλοποίησης των στόχων που καταγράφονται στο μνημόνιο πρέπει να τροποποιηθούν.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, η άποψη του είναι πως δεν πρέπει η Κύπρος από μόνη της να επωμιστεί το βάρος από την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνει καταμερισμός.

Πάντως, ο κ. Στεφάνου, θεωρεί πως το μνημόνιο από μόνο του δεν είναι αρκετό αφού σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση του πλαισίου μακροπροληπτικής επίβλεψης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.