ΚΥΠΡΟΣ

Αναδόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου

Αναδόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου σε σημερινή του συνεδρίαση θα εξετάσει οδηγίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για αναδόμηση του Δ.Σ. της τράπεζας.

Σε επιστολή του στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους τα μέλη του συμβουλίου με θητεία πέραν των εννέα ετών. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να αναλάβουν νέα πρόσωπα την προσπάθεια για ανανέωση και αναδόμηση της τράπεζας.

Πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του κρατικού καναλιού ΡΙΚ αναφέρουν ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης και να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή, μετά την έκθεση της Pimco και τη διαπίστωση των οικονομικών της προβλημάτων.

Αν δεν εξεύρει στρατηγικό επενδυτή, η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να εξασφαλίσει κρατική βοήθεια για ανακεφαλαιοποίηση, μετά τις ζημιές της λόγω ευρείας έκθεσης στο Ελληνικό χρέος. Στο μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έθεσε χρονοδιάγραμμα για αναδιάρθρωση και του Συνεργατισμού.

Σε επιστολή του προς τον έφορο συνεργατικής ανάπτυξης αναφέρει ότι από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδίδει οδηγίες στον έφορο συνεργατισμού, ενώ από το τέλος Ιουνίου ο έλεγχος των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα περιέλθει αποκλειστικά στην Κεντρική Τράπεζα, αφού στο μεταξύ γίνει η αναγκαία τροποποίηση στους υφιστάμενους νόμους περί Συνεργατισμού.

Μέχρι τέλους Μαίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των 95 συνεργατικών πιστωτικών εταιρειών σε 21.

πηγη ΑΠΕ