ΚΥΠΡΟΣ

Χωρίς άδεια κυκλοφορίας το 60% των οχημάτων στην Κύπρο

Χωρίς άδεια κυκλοφορίας το 60% των οχημάτων στην Κύπρο

Παραμένουν μόνο πέντε μέρες για λήξη της 28ήμερης περιόδου ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας για το 2013, ωστόσο μόνο το 40% των ιδιοκτητών οχημάτων προχώρησαν σε ανανεώσεις των αδειών τους.

Μάλιστα, είναι προφανές ότι πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες οχημάτων μικρού κυβισμού με χαμηλά τέλη ή προτιμούν (πολύ περισσότερο από πριν) την εξαμηνιαία ανανέωση, αφού από την ανανέωση του 40% των αδειών του συνόλου των οχημάτων που πρέπει να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας τους, εισπράχθηκε από το κράτος μόνο το 33% του ποσού που υπολογίζει ότι πρέπει να εισπράξει.

Είναι φανερό πως τις επόμενες μέρες και πάλι θα σπεύσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων για τις ανανεώσεις –πολλοί προφανώς αναμένουν τη μισθοδοσία του μήνα– χωρίς να αποκλείεται συμφόρηση των συστημάτων πληροφορικής μέσω των οποίων γίνονται οι ανανεώσεις και οι πληρωμές, παρά και τις αναβαθμίσεις που δέχθηκαν. Επίσης, είναι προφανές ότι δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθεί κάποια παράταση όπως και πέρσι.

Συγκεκριμένα, ενώ την 1η εβδομάδα, ανανέωσαν τις άδειες κυκλοφορίας 75.500 ιδιοκτήτες οχημάτων και τη 2η εβδομάδα ακόμα περίπου 105.000, το επόμενο δεκαήμερο ο ρυθμός ανανεώσεων αντί να αυξάνεται μειώθηκε και μέχρι χθες ανανεώθηκαν ακόμα 102.000 άδειες κυκλοφορίας –δηλαδή συνολικά μέχρι χθες 282.500. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 40% του συνόλου των ενεργών οχημάτων για τα οποία πρέπει να ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας και που είναι 690.000 –αφαιρουμένων των κρατικών, αναπηρικών και άλλων για τα οποία υπάρχει μηδενικό τέλος.

Το κράτος εισέπραξε μέχρι τώρα €33,2 εκατ., ποσό πολύτιμο για τα κρατικά ταμεία αυτές τις δύσκολες ώρες, ωστόσο υπολείπεται κατά πολύ των €95 εκατ. που αναμένει να εισπράξει από τις ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας του συνόλου των οχημάτων. Δηλαδή απομένει η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας ακόμα 412.000 οχημάτων τις επόμενες μέρες από τις οποίες το κράτος θα εισπράξει περίπου €60 εκατ.

Να σημειωθεί ότι από τους αριθμούς αυτούς, έχουν αφαιρεθεί 54.250 οχήματα, κυρίως μεγάλου κυβισμού, που έχουν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα, αριθμός σχεδόν οκταπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια. Οι 43.850 είχαν δηλωθεί μέχρι το τέλος του 2012 και ακόμα 10.000 μέσα στον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ