ΚΥΠΡΟΣ

Βοήθεια στη CIA από Κύπρο για απαγωγές και βασανιστήρια

Βοήθεια στη CIA από Κύπρο για απαγωγές και βασανιστήρια

Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που συνεργάσθηκαν για τις απαγωγές και τα βασανιστήρια, στα οποία προχώρησε η αμερικανική CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία, και τα οποία αναμεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία και ειδησεογραφικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η CIA είχε βοήθεια από 54 χώρες, ανάμεσα στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος, στις απαγωγές υπόπτων χωρίς να τηρηθεί καμμία νόμιμη διαδικασία και υπολογίζεται ότι 136 άνθρωποι απλώς "εξαφανίσθηκαν" και παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, περνώντας απ’ αυτές τις χώρες.

Στα πορίσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η ευθύνη για τις ενέργειες αυτές δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι πολυάριθμες μυστικές επιχειρήσεις και "έκτακτες παραδόσεις" ανθρώπων δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή και ξένων Κυβερνήσεων και των υπηρεσιών που συνεργάσθηκαν με τη CIA.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών που πρόσφεραν τον εναέριο χώρο τους και αεροπορικές εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς και, όπως αναφέρεται ενδεικτικά, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 εξέφραζε προβληματισμό για 57 περιστατικά στάσης αεροσκαφών σε κυπριακά αεροδρόμια που εμπλέκονταν στην επιχείρηση.

Γίνεται λόγος για στάσεις 15 διαφορετικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και δίνονται στοιχεία πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002, τον Ιανουάριο, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2004, καθώς και το Δεκέμβριο του 2005.

Με περισσότερη λεπτομέρεια καταγράφεται η μεταφορά κρατουμένου στο Ραμπάτ του Μαρόκου στις 21 Ιανουαρίου 2004 μέσω Λάρνακας. Με τις πτήσεις, μέσω Κύπρου, φαίνεται ότι έχει διευκολυνθεί η εξωδικαστική κράτηση και μεταφορά των Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Abu Omar.

Στον κατάλογο υπάρχουν και χώρες των οποίων οι ηγέτες ανατράπηκαν βίαια αργότερα, όπως ο Καντάφι στη Λιβύη, ή δίνουν την ύστατη μάχη για να κρατηθούν στην εξουσία, όπως ο Άσαντ στη Συρία.

Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι 17 συνεργάσθηκαν ενεργητικά με το μυστικό πρόγραμμα της παράνομης κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία, πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως περιγράφεται στο έγγραφο.

ΠΗΓΗ icyprus