ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος ζήτησε νέα στήριξη από τη Μόσχα

Η Κύπρος ζήτησε νέα στήριξη από τη Μόσχα

Δέσμευση εμπλοκής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου έλαβαν χθες στη Μόσχα ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, σε συνάντησή τους με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοβ.

Οι κ.κ. Δημητριάδης και Σταυρινάκης βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χθες, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, ενώ δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση, ζήτησαν και είδαν για μία περίπου ώρα τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, προς τον οποίο ανέλυσαν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και όσα διαδραματίζονται γύρω από το Μνημόνιο της Τρόικας (ξέπλυμα κ.λπ.) αλλά και την κατάσταση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση οι Κύπριοι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας «πήραν δέσμευση», όπως γράφει «ο Φιλελεύθερος», από το Ρώσο υπουργό ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει τη δική της συνεισφορά μαζί με την Τρόικα, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Μόσχα παραχώρησε δάνειο προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισ.ευρώ, το οποίο λήγει το 2016 και οι κυπριακές αρχές επιδιώκουν αποπληρωμή του το 2021 με έναρξη αποπληρωμής των τόκων το 2018. Επίσης η Κύπρος ζήτησε πέρυσι, πριν προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, νέο δάνειο από τη Μόσχα ύψους 5 δισ.ευρώ.

πηγη ΑΠΕ