ΚΥΠΡΟΣ

Θετική η Κομισιόν για ελάφρυνση του κουρέματος των καταθέσεων

Θετική η Κομισιόν για ελάφρυνση του κουρέματος των καταθέσεων

Δε θα προέβαλλε αντίσταση σε μία αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων η Κομισιόν, αρκεί το οικονομικό αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν στους Financial Times.

"Αν οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίσουν μία πιο προοδευτική κλίμακα για τον εφάπαξ φόρο, εν ονόματι της κοινωνικής δικαιοσύνης, και αν αυτή έχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μία τέτοια απόφαση", δήλωσε ο Ρεν.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν στους Financial Times ότι ο Κύπριος πρόεδρος αρνήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup την επιβολή φόρου άνω του 10% στις καταθέσεις, έστω κι αν αυτό θα σήμαινε μικρότερη επιβάρυνση για τους μικροκαταθέτες, και έτσι προέκυψε η συμφωνία του Eurogroup, την οποία τώρα στην Κύπρο επιχειρούν να μεταβάλουν.

Μάλιστα, Κύπριος αξιωματούχος υποστήριξε στην εφημερίδα ότι επειδή το 35% των καταθέσεων είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, η εξαίρεσή τους θα σήμαινε υπερβολικά υψηλό "κούρεμα" στις μεγαλύτερες καταθέσεις.