ΚΥΠΡΟΣ

Σκληρή δοκιμασία για την Κύπρο μετά το «κούρεμα»

Σκληρή δοκιμασία για την Κύπρο μετά το «κούρεμα»

Οργισμένοι οι Κύπριοι-Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το πακέτο διάσωσης


Δραματικές ώρες βιώνει η Κύπρος, μετά την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής να προχωρήσει σε «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τα κόμματα του Κοινοβουλίου για την κύρωση της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για το σχετικό νομοσχέδιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, θα εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, ενώ χρειάζονται 29 για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο

Γίνεται προσπάθεια μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις να υπάρξουν νέα δεδομένα στο «κούρεμα» και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος θα προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%.

Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους Κύπριους

Εξοργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Κύπρο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Τρόικας και του μνημονίου.

Νωρίτερα, μερίδα διαδηλωτών καθ' οδόν προς το Προεδρικό, κατευθύνθηκε στη γερμανική Πρεσβεία, όπου ένας διαδηλωτής σκαρφάλωσε στην ταράτσα του κτηρίου, κατέβασε τη γερμανική σημαία από τον ιστό της και την πέταξε στο δρόμο.

Οι υπόλοιποι διαδηλωτές επιχείρησαν να πάρουν τη σημαία, αλλά αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από τη Πρεσβεία και τη συνέλεξαν.

Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες

Κλειστές θα είναι την Τρίτη και την Τετάρτη οι τράπεζες στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ετοιμάζεται διάταγμα για τη λειτουργία των τραπεζών

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα