ΚΥΠΡΟΣ

Εφάμιλλη παρουσία με τη Γερμανία επιθυμεί στην Κύπρο η Μόσχα

Εφάμιλλη παρουσία με τη Γερμανία επιθυμεί στην Κύπρο η Μόσχα

Στις αξιώσεις της Ρωσίας φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση της Κύπρου για στρατιωτικούς σκοπούς, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία της στη Μεσόγειο.

Τη χρήση της Κύπρου για στρατιωτικούς λόγους φαίνεται να επιδιώκουν οι Ρώσοι. Προφανώς η βάση που διαθέτει η Μόσχα στην Ταρτούς της Συρίας δεν καλύπτει πλήρως τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και, ως εκ τούτου, αναζητά εναλλακτικούς τρόπους να εμπεδώσει την παρουσία του πολεμικού της ναυτικού αλλά και της αεροπορίας της, σε μια θάλασσα εξαιρετικά σημαντική τόσο για την επιφάνεια όσο και για τον βυθό της. Το θέμα φαίνεται να έχει επανέλθει τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Λευκωσία για αναθέρμανση των σχέσεών της με τη ρωσική πρωτεύουσα και ήδη έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάποιες κρούσεις και βολιδοσκοπήσεις από ρωσικής πλευράς.

Συγκροτούν δύναμη

Οι Ρώσοι, άλλωστε, δεν κρατούν μυστικούς τους σχεδιασμούς τους για την περιοχή μας. Πριν από λίγες ημέρες, ο ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόφ προέβη σε δηλώσεις, ανακοινώνοντας πως το ρωσικό ναυτικό άρχισε να συγκροτεί δύναμη κρούσης, που θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Μεσόγειο, για την προστασία, όπως είπε, των ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή. Η δύναμη, θα περιπολεί μόνιμα στη Μεσόγειο. Ανώνυμες πηγές, μάλιστα, έκαναν λόγο για δέκα πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά, τα οποία θα χρησιμοποιούν λιμάνια στη Συρία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται, ουσιαστικά, όπως ανέφεραν, για την αναβίωση του στόλου που διέθετε η χώρα στην περιοχή (5η Μοίρα Μεσογείου), επί εποχής ΕΣΣΔ.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Στόχος των Ρώσων, όπως φαίνεται, είναι να μπορεί το ναυτικό τους να βρίσκει καταφύγιο σε κυπριακά λιμάνια, ενώ ταυτόχρονα να γίνεται χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Όχι απαραίτητα η δημιουργία βάσης, αντίστοιχης με αυτήν που διαθέτει στη Συρία, δηλαδή, αλλά η δυνατότητα κίνησης και ανεφοδιασμού σε ήρεμα νερά. Ταυτόχρονα, μια τέτοια συμφωνία θα προσέφερε μακροπρόθεσμα στη Μόσχα τη δυνατότητα προστασίας των οικονομικών της συμφερόντων, εάν τελικά οι Ρώσοι αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στον τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Οι Γερμανοί έχουν

Οι Ρώσοι φαίνεται να ζητούν, ουσιαστικά, στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, παρόμοια με αυτήν που διαθέτει η Γερμανία στο νησί μας. Στο πλαίσιο της δράσης τους στη UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), οι Γερμανοί έχουν συνάψει διμερή συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με την οποία μπορούν να αγκυροβολούν στη Λεμεσό, να προσγειώνονται στην Πάφο και να χρησιμοποιούν ακόμη και έδαφος της Δημοκρατίας, για επιχειρησιακούς λόγους, όπως ασκήσεις. Πλην, όμως, φαίνεται πως η Γερμανία χρησιμοποιεί τις προσβάσεις αυτές και για τα εθνικά της συμφέροντα, χαρτί που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των οικονομικών μας διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως η συμφωνία είναι τέτοιας φύσης, που μπορεί μονομερώς να τερματιστεί, με προειδοποίηση τριών μηνών. Ενδεχόμενη ενεργοποίηση της πρόνοιας αυτής, σίγουρα θα ανησυχεί το Βερολίνο, υπό το φως των εξελίξεων.

SigmaLive