ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μπορεί να ξεκινήσουν αύριο οι συναλλαγές στο ΧΑΚ

Κύπρος: Μπορεί να ξεκινήσουν αύριο οι συναλλαγές στο ΧΑΚ

Το κυπριακό χρηματιστήριο μπορεί να ξεκινήσει περιορισμένες συναλλαγές στις 2 Απριλίου, αφού έχει παραμείνει κλειστό για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, καθώς η χώρα αντιμετώπισε μια τραπεζική κρίση και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος, Νώντας Μεταξάς.

«Έχουμε δημιουργήσει στο χρηματιστήριο κάποιες επιτροπές για την κρίση, και έχουν συνεχείς συναντήσεις. Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις επιτροπές που συναντιούνται τώρα, εκπονώντας διαφορετικά σενάρια τα οποία θα εξετάσουμε το πρωί της Τρίτης, όταν θα έχουμε ίσως περισσότερες πληροφορίες για να δούμε ποιες μετοχές θα διαπραγματευτούν. Μπορεί να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση με ορισμένο αριθμό μετοχών, αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα 100%», τόνισε στο Bloomberg.

Ο Ν. Μεταξάς δήλωσε ότι το χρηματιστήριο είχε αρχικά σχεδιάσει να επιτρέψει τις συναλλαγές στις 28 Μαρτίου όταν οι τράπεζες της χώρας άνοιξαν για πρώτη φορά. Το χρηματιστήριο αποφάσισε να παραμείνει κλειστό εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, οι δύο μεγαλύτερες της χώρας, αντιστοιχούν στο 50% της βαρύτητας του δείκτη. «Μπορείτε να δείτε ότι λίγο-πολύ, αυτό που συμβαίνει με αυτές τις τράπεζες, είναι ένα σοκ για το χρηματιστήριο. Παρόλα αυτά, τους τελευταίους μήνες είχαμε παρατηρήσει μια πτώση στη συνολική διαπραγμάτευση αυτών των μετοχών και έχουμε προετοιμάσει ένα στρατηγικό σχέδιο. Ελπίζουμε ότι με τη διαφοροποίηση των προϊόντων μας, με τη διαφοροποίηση της αγοράς μας, θα είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε αυτής της κατάστασης».

Επιπρόσθετα με την προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί η αγορά από τις financial μετοχές, ο Ν. Μεταξάς δήλωσε πως το χρηματιστήριο είναι σε συνομιλίες με το χρηματιστήριο της Αθήνας, για να αυξηθούν «οι συνέργειες». Δεν απέκλεισε μια συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών», όπως διαβάζουμε στο capital.

«Έχουμε μια πολύ στενή στρατηγική συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συζητούμε αριθμό μέτρων τα οποία θα μπορούσαμε να λάβουμε μαζί για να αυξηθεί η διαπραγμάτευση και στις δύο αγορές. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις στο τραπέζι αλλά περιμένουμε να δούμε πότε θα καταλαγιάσει ο θόρυβος. Όλα είναι πιθανά σε σχέση με το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά είναι πολύ, πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σε αυτό το στάδιο».

Ο Ν. Μεταξάς δήλωσε ακόμη ότι είναι σε συνομιλίες και με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Και άλλα χρηματιστήρια έχουν δείξει αρκετό ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να μιλήσω καθώς έχουμε υπογράψει σχετική συμφωνία που μας δεσμεύει, αλλά μπορώ να πω ότι συζητούμε με πολλά χρηματιστήρια στην Ευρώπη που μας έχουν προσεγγίσει και θέλουν να διερευνήσουν συγκεκριμένες ευκαιρίες».