ΚΥΠΡΟΣ

Επιβεβαίωση Στυλιανίδη για την επιστολή Ντράγκι στον Αναστασιάδη

Επιβεβαίωση Στυλιανίδη για την επιστολή Ντράγκι στον Αναστασιάδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο παύσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Στην επιστολή, η οποία εστάλη και στον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο κ. Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα, διότι ήταν και είναι πάγια η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αυτονομία των θεσμών.

Για το ίδιο θέμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε η επιστολή του Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής, από διάφορα μέσα ενημέρωσης είναι παραπλανητικός. Όπως αναφέρει, η επιστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «αυστηρό μήνυμα» ούτε και ως «προειδοποίηση» γιατί όσα αναφέρει περί ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνονται και στην Κυπριακή νομοθεσία και δεν μπορεί να ελέγχεται ή να παύεται ο διοικητής της για πολιτικούς λόγους.

Προστίθεται ότι η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι παύση ενός διοικητή μπορεί να γίνει «εφόσον δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων του» ή εφόσον έχει περιπέσει σε «σοβαρά παραπτώματα» προβλέπεται και από την κυπριακή έννομη τάξη. Περαιτέρω, η ανακοίνωση αφήνει υπονοούμενα ότι οι εκπρόσωποι του οίκου Αλβαρεζ & Μάρσαλ ενεργούν παράνομα και κατά βούληση ως εντολοδόχοι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους την Τράπεζα Κύπρου, και ενεργούν στη λογική «εκκαθάρισης» και όχι αναδιάρθρωσης, εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων, παρεμβαίνοντας σε αποφάσεις για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και παραβλέπτοντας ανεπανόρθωτα την κυπριακή οικονομία.