ΚΥΠΡΟΣ

Σιαρλή: Κανείς δεν γνώριζε τη ζημιά από κούρεμα ελληνικών ομολόγων

Σιαρλή: Κανείς δεν γνώριζε τη ζημιά από κούρεμα ελληνικών ομολόγων

«Ούτε το κράτος, ούτε οι τράπεζες είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που θα ακολουθούσε για την Κύπρο, εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup για απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Γι' αυτό ούτε γνώριζαν ούτε μπορούσαν να λάβουν τα ανάλογα μέτρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία.

Ο κ. Σιαρλή σημείωσε ότι το κράτος δεν έκανε οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη πριν την «άνευ όρων» αποδοχή του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι το ευρωσύστημα επέτρεπε τη διαπραγμάτευση επί τούτου και η κυπριακή πλευρά περιορίστηκε μόνο σε παρατηρήσεις.

Στην ερώτηση, γιατί στις 24 Απριλίου 2012, ένα μήνα μετά τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3%, απάντησε πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ότι θα λαμβάνονταν μέτρα, οδυνηρά μεν, που θα περιόριζαν, όμως, το έλλειμμα κάτω του 3%. «Αντ' αυτού τα έξοδα αυξάνονταν και τα έσοδα μειώνονταν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως» τόνισε ο κ. Σιαρλή.

Για το μνημόνιο με την τρόικα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το κείμενο είχε γίνει εκατέρωθεν αποδεκτό στις 22 Νοεμβρίου 2012. Πρόσθεσε, δε, ότι επήλθε συμφωνία επ' αυτού, σε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τον επικεφαλής της τρόικας, στις 28 του ίδιου μήνα, η οποία επικυρώθηκε γραπτώς την επομένη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο που επικύρωσε πρόσφατα η Βουλή. Η επιτροπή αποφάσισε τη διακοπή της ακρόασης του κ. Σιαρλή, για να συνεχιστεί στις 17 Μαΐου.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ